SAVIĆ: ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH O POLjOPRIVREDNOM ZEMLjIŠTU DONOSI MNOGE NEJASNOĆE :: Semberija INFO ::

 

SAVIĆ: ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH O POLjOPRIVREDNOM ZEMLjIŠTU DONOSI MNOGE NEJASNOĆE


Odluka Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske neustavan može imati negativne posljedice i po Grad Bijeljinu, ocijenio je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.
 
On je istakao da na području Grada Bijeljina postoji 4.400 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike, od čega je ugovorima o koncesiji na korišćenje dato 3.500 hektara, a ugovorima o zakupu oko 260 hektara.
 
- Ostale površine su u postupku dodjele putem koncesije ili zakupa, pa ova odluka dovodi u pitanje započete procese i izaziva zabrinutost poljoprivrednika šta će biti sa tim zemljištem. Mnogi smatraju da se na taj način zadire u teritorijalni integritet Republike Srpske i da joj se otima imovina – naglasio je Savić.
 
On je dodao da se ne smije zaboraviti činjenica da Republika Srpska gotovo trideset godina posredstvom Ministarstva poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede i jedinica lokalne samouprave ulaže značajna sredstva u poboljšanje kvaliteta i plodnosti zemljišta, kao i da gradi sisteme za navodnjavanje i zaštitu.