Marković: Izmjene Poslovnika NSRS vraćaju nas na početak mračnog srednjeg vijeka :: Semberija INFO ::

 

Marković: Izmjene Poslovnika NSRS vraćaju nas na početak mračnog srednjeg vijeka


Ukoliko se usvoje rješenja koja su predložena u radnoj verziji Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, ne samo da ćemo unazaditi sistem predstavljanja glasa građana, nego će se po ko zna koji put obesmisliti postojanje Narodne skupštine Republike Srpske“, izjavila je prof.dr Ivanka Marković, poslanik SDS-a u NS RS.
 
„Ideja političkog predstavljanja, odnosno zastupanja interesa pojedinaca ili grupa se razvila se u srednjem vijeku, sa intencijom da se u budućnosti razvija i napreduje, a ove izmjene vraćaju nas upravo na početak „mračnog srednjeg vijeka“, ističe Marković.
 
Naime, radna verzija Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske predviđa skraćivanje vremena za repliku, krivi navod i povredu poslovnika.
 
„Ono što je važno istaći je da je ovom verzijom predviđeno da će se na kolegijumu unaprijed dogovoriti koliko vremena će trajati ukupna diskusija za tačno određenu tačku dnevnog reda. U to predviđeno vrijeme će se morati uklopiti svi poslanici tog kluba, a kad to vrijeme istekne, više se neće moći očitovati. To u konačnici znači da svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, neće imati mogućnost da učestvuju u raspravi o istoj tački dnevnog reda”, pojašnjava Marković.
 
Time su, dodaje ona,  poslanici u Republici Srpskoj dovedeni u lošiju poziciju od poslanika koji učestvuju u radu Parlamenta Federacije BiH i Parlamenta BiH.
 
Marković podsjeća da se suština svakog demokratskog sistema ogleda u postojanju nekog oblika predstavničkog tijela – parlamenta, kao centralne političke institucije koja predstavlja volju naroda, brani prava građana i njihove interese i služi kao forum za raspravu i usaglašavanje stavova predstavnika različitih političkih opcija. 
 
„Naziv „parlament“ potiče od latinske riječi „parlare“ što znači govoriti, a parlament je izraz za narodno predstavništvo, mjesto gdje se razgovara, debatira. Predložene izmjene suprotne su svemu navedenom a posebno slobodi i demokratiji“, zaključuje Marković.
                                   
SDS - Sektor za politiku i medije