PDP zahtijeva od Vlade RS da objavi konkretan i precizan paket ekonomskih mjera :: Semberija INFO ::

 

PDP zahtijeva od Vlade RS da objavi konkretan i precizan paket ekonomskih mjera


Partija demokratskog progresa zahtijeva od Vlade Republike Srpske da konačno u Službenom glasniku Republike Srpske objavi konkretan i precizan paket ekonomskih mjera kojima će pomoći privrednicima kojima je zabranjen rad za vrijeme epidemije korona-virusa da isplate plate radnicima, kao i poreze i doprinose na te plate. Podsjećamo javnost da je glavno obrazloženje vlasti za uvođenje vanrednog stanja bilo da se to čini radi ubrzavanja ekonomske podrške poslodavcima kojima je zabranjen rad, a kako bi oni zadržali u radnom odnosu svoje radnike. No, do današnjeg dana, Vlada Republike Srpske ništa nije konkretno učinila po tom pitanju.

Zbog toga tražimo da Vlada Republike Srpske hitno učini ono isto što je na prijedlog PDP-a učinila Vlada Brčko Distrikta BiH koja je donijela odluku o refundaciji troškova najniže plate u iznosu od 520 KM i pripadajućih poreza i doprinosa na plate radnika kod svih poslodavaca kojima je odlukom Vlade zabranjen rad za vrijeme epidemije korona-virusa. Odmah po donošenju te odluke, Vlada Republike Srpske treba da objavi istu u Službenom glasniku Republike Srpske, zajedno sa javnim pozivom za raspodjelu novčanih sredstava svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, jer ti subjekti ne mogu da nastave da isplaćuju plate radnicima bez konkretne podrške Vlade. Ako to ne učini odmah, Vlada Republike Srpske će biti direktno odgovorna za dramatični talas otpuštanja radnika u privredi u aprilu mjesecu. Upozoravamo Vladu da njena Odluka o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart 2020. godine jednostavno nije dovoljna i konkretna mjera, jer umjesto da poslodavci i radnici već od danas mogu da podnose zahtjeve za refundaciju minimalnih plata, poreza i doprinosa, ta uredba zapravo predviđa sporu i neizvjesnu administrativnu proceduru eventualne naknade poreza i doprinosa, bez refundacije troškova minimalnih plata i bez konkretne i hitne podrške privredi koja već danas nije likvidna.

Takođe, ugledajući se na dobre prakse država u okruženju, poput Austrije, Vlada Republike Srpske bi trebala da pripremi i prezentuje okviran kalendar postepenog ukidanja restrikcija poslovnim subjektima u narednom periodu, jer privrednici zbog svojih planova i zadržavanja radnih mjesta moraju okvirno da znaju šta tačno treba da bude urađeno i koji rezultati moraju biti ostvareni kako bi se ublažavale nametnute zabrane. U suprotnom, neće postojati bilo koji jasni kriterijumi na osnovu kojih će Vlada donositi odluke, a što, plašimo se, može imati nesagledive negativne posljedice po privredu, socijalni status radnika i, uopšte, gotovo sve građane Republike Srpske.

pdp.rs.ba