Dunav osiguranje-filijala Bijeljina: Lider osiguranja u poljoprivredi :: Semberija INFO ::

 

Dunav osiguranje-filijala Bijeljina: Lider osiguranja u poljoprivredi


Dunav osiguranje i ove godine je potvrdilo da je lider osiguranja u poljoprivredi u Republici Srpskoj, a prema riječima direktora bijeljinske filijale Milana Trninića, iz godine u godinu, raste broj osiguranika.
 
-U Semberiji je poljoprivreda izuzetno zastupljena i veliki broj stanovništva živi od ubiranja plodova rada u ovoj oblasti. S obzirom da smo svjedoci klimatskih promjena, poljoprivredni proizvođači shvataju da je osiguranje investicija, a ne trošak, tako da se u sve većem broju opredjeljuju da osiguraju parcele. Pored područja Semberije, osiguranje usjeva i plodova je sve zastupljenije i na području Brčko distrikta, Orašja i Šamca, što ide u prilog činjenici da je ova osiguravajuća kuća dobila povjerenje nosilaca poljoprivrednih gazdinstava. On je kao primjer odlične i već tradicionalne saradnje, naveo proizvođače duvana koji su svoju sigurnost pronašli u Dunav osiguranju.

-Ova godina je bila teška za duvanare, jer je 3. septembra pao led, što se negativno odrazili na usjeve. Mi smo odmah reagovali i radnici Dunav osiguranja, procjenitelji i sudski vještaci, izašli su na teren, procijenili štetu, tako da smo u periodu od 12. do 15.-og septembra, isplatili štetu, a na zadovoljstvo naših komitenata, rekao je Trninić. On je pojasnio da povećan obim osiguranih usjeva, smanjuje cijenu koštanja, a veoma je značajno što postoji i subvencija Ministarstva poljoprivrede, jer su prepoznali značaj osiguranja poljoprivrednih usjeva i plodova.

​Pored duvana, izuzetno velike površine koje su osigurane u ovoj godini su uljana repica, pšenica i soja. Cijena osiguranja usjeva i plodova je veoma prihvatljiva, jer osiguranje jednog hektara pšenice sa prosječnim prinosom iznosi 35 do 40 KM i ako se uzme u obzir da postoji i subvencija od Ministarstva poljoprivrede do 50 posto, onda je to zanemarljiv iznos koštanja osiguranja, u odnosu na probleme koje mogu imati ukoliko površine nisu osigurane. 

-Značajno je istaći da Dunav osiguranje Srbije pruža izuzetnu podršku Dunav osiguranju Republike Spske, jer svi poljoprivredni usjevi i plodovi koje mi osiguravamo su reosigurani, što je dodatna sigurnost, naglasio je Trninić. Inače, praksa Dunav osiguranja je da na kraju svake godine organizuju radionice gdje sumiraju rezultate iz prethodnih godina.

-Plan je da i ovu godinu ispratimo na isti način, da u direktnom kontaktu sa komitentima sumiramo rezultate. Pozvaćemo naše poljoprivredne proizvođače, komitente, kako bismo čuli njihove utiske i sugestije, a sve to nam je podstrek za još bolji rad u narednoj poslovnoj godini, rekao je Trninić.