Ministar poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić u Bijeljini: Realizacija projekata teče po planu :: Semberija INFO ::

 

Ministar poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić u Bijeljini: Realizacija projekata teče po planu


Poljoprivredna proizvodnja i vodoprivredne aktivnosti bile su tema sastanka ministra poljoprivrede i vodoprivrede RS Borsa Pašalića i gradonačelnika Miće Mićića i njihovih saradnika.

- Proljećna sjetva prošla je dobro, a posijano je i više od očekivanog. Tema su nam bili i vodoprivredni objekti, kao i sistemi za navodnjavanje u Crnjelovu, Batkoviću i rekonstrukcija kanala stara Dašnica“, rekao je Pašalić, istakavši da će završetkom ovih radova postojati funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1.000 hektara na području Crnjelova i Batkovića.



- Za mjesec dana ćemo pustiti sistem Crnjelovo (500 hektara), a vrijednost tih radova je oko 4,5 milina KM. Iduće godine u funkciji će biti i Batković (500 hektara), a vrijednost tih radova će biti oko pet miliona KM, dok će vrijednost radova na staroj Dašnici iznositi oko tri miliona KM. Riječ je o ulaganju od oko 12,5 miliona KM u ovoj i narednoj godini, od čega je 85 posto obezbijedila Vlada RS, a 15 posto lokalna zajednica. Razgovarali smo i o vodoprivrednim objektima u Janji, odnosno regulacija korita rijeke Janje, što će biti okončano u junu, eventualno u julu, a vrijednost radova je 7,1 milion KM“, rekao je Pašalić i dodao da je bilo govora i o obaloutvrdama koje su urađene u Amajlijama, na poziji „Tri dlake“, Orlovo polje i Balatun.

- Sa zadovoljstvom smo konstatovali da su radovi na kanalu Dašnica u gradu pri kraju i da teku planiranom dinamikom. Radimo i Majevički obodni kanal i Glogovac, a radove privodimo kraju ove godine. Takođe. obezbijeđena su i sredstva za saniranje ustave na Drini, gdje kanal Dašnica uzima vodu iz Drine za potrebe protoka kroz grad“, rekao je Pašalić i dodao da sa navedenim radovima, urađenim u prošloj i radovima u ovoj godini, Vlada RS u Semberiju ulaže oko 33 miliona KM, a uz učešće lokalne zajednice, te investivcije su oko 36 miliona KM.

- Ono što nismo završili je Drinski nasip, jer ne ide dinamikom koju smo planirali. Dogovorili smo se da svakom proizvođaču platimo četiri KM po kvadratu za zemljište koje bismo izuzeli za izgradnju nasipa i nerazumljivo je zašto ne žele da prihvate taj iznos za zemljište, jer je riječ o visokoj cijeni. Ukoliko ne postignemo dogovor, proglasićemo javni interes, angažovati vještake i platiti onoliko koliko vještak procijeni, a to sigurno neće ni blizu četiri KM. Sačekaćemo još mjesec dana, jer nema smisla da već dvije godine imamo novac na raspolaganju i završen projekat, a zbog  nekoliko ljudi ne možemo da radimo“, rekao je Pašalić i naglasio da je Drinski nasip neophodan zbog odbrane od eventualnih poplava.

Gradonačelnik Mićo Mićić se zahvalio ministru na posjeti i podsjetio da je zahvaljujući ministarstvu izvršena podjela poljoprivrednih paketa u proteklim danima, a da je Grad Bijeljina uvećao za 500.000 KM budžet Agrarnog fonda kako bi se izvršila isplata poljoprivrednim prozvođačima.

- Nastojimo da malim poljoprivrednim proizvođačima, koji nisu obuhvaćeni pravilnicima ministarstva pomognemo, jer smatramo da je poljoprivredna proizvodnja veoma bitna i značajna. Mi sa ministarstvom imamo dobru saradnju i realizujemo planirane projekte, a danas smo potpisali ugovor o sufinansiranju novog projekta o navodnjavanju Batkovića“, rekao je Mićić. On je naglasio da će se narednih dana ponovo aktivirati pitanje Drinskog nasipa koje je posebno važno za Semberiju.

​Semberija info - O. Stjepanović