DAN ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE :: Semberija INFO ::

 

DAN ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE


Foto: RTRS
Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije biće obilježen danas na Sokocu služenjem pomena i polaganjem vijenaca na srpskom Vojničkom groblju Mali Zejtinlik, borcima poginulim u odbrani ove regije.

U Manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji biće služen parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

Na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je 968 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske podsjetili su da je 16. jun jedan od najvažnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji, kada se odaje počast za 4.210 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote položili za slobodu i Republiku Srpsku.

Srpske snage su u velikim borbama odbile i slomile više od 35 neprijateljskih ofanziva, koje su jedinice takozvane Armije BiH izvele prema položajima Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Imajući u vidu da je ovaj korpus imao 18.000 do 20.000 boraca, gubici od 4.210 boraca oslikavaju težinu borbi vođenih na ovom prostoru, istakli su iz resornog ministarstva.

- Osim toga, većina brigada na tom području je bila u mnogo nepovoljnijem odnosu kada je riječ o neprijatelju. Tako su se u svojevrsnoj depresiji nalazile Ilidžanska, Igmanska, Ilijaška, Vogošćanska, Koševska, Rajlovačka, te Prva i Druga sarajevska brigada. One su odolijevale tokom cijelog rata svim pokušajima neprijatelja da presiječe i iscjepka srpsku teritoriju na ovom prostoru i sačuvale su svoje teritorije do potpisivanja Dejtonskog sporazuma - navedeno je u pozivnici za obilježavanje ovog datuma.

Prema podacima starješina Sarajevsko-romanijskog korpusa, posljednja neprijateljska ofanziva kodnog naziva "Tekbir", bila je organizovana 1995. godine i u njoj je angažovano 46.000 vojnika takozvane Armije BiH, nasuprot Sarajevsko-romanijskom korpusu koji je imao oko 17.500 boraca.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj oblasti, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske naglasili su da će i ovaj događaj biti obilježen u skladu sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije.

(Srna)