STANIĆ: KO FRIZIRA IZVJEŠTAJE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU? :: Semberija INFO ::

 

STANIĆ: KO FRIZIRA IZVJEŠTAJE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU?


Kako je moguće da nadležni iz Instituta za javno zdravstvo prije 10 dana tvrde da u bijeljinskoj bolnici nisu prekršene mjere, da bi u nadležni prije dva dana  razriješili dužnosti v.d. direktora bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" Milicu Lovrić zbog navodnih propusta i imenovali novog v.d. direktora – istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.
 
"KOVID-19 nije ušao u zdravstvene ustanove u Bijeljini koja danas, 3. jula, ima 21 novi slučaj pozitivnih na virus korona, među kojima su i zdravstveni radnici”, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr Jela Aćimović koja je sa timom iz Ministarstva zdravlja bila u obilasku bijeljinskih zdravstvenih ustanova – podsjetio je Stanić na izjave koje su nadležni dali početkom jula.
 
Stanić je podsjetio i da je Jela Aćimović početkom jula istakla da se “radi se o zaražavanju zdravstvenih radnika koje se desilo izvan zdravstvene ustanove...i jako je bitno da je to prepoznato na vrijeme, da se ne proširi dalje unutar zdravstvene ustanove”, te je dodala da se uvijek može desiti da se neko zarazi, ali je ključno da se to na vrijeme prepozna i da se zaustavi.
 
Stanić kaže da hronologija događaja iz bijeljinske bolnice, svakako, dobija novu dimenziju jučerašnjom izjavom, sada već razriješene direktorice Milice Lovrić, u kojoj ona navodi da je izvještaj friziran zbog nečijih viših ciljeva.
 
„Otvara se se pitanje, koji su to veći ciljevi od zdravlja, istine i odgovornosti?! Ko je taj ko može da naredi "friziranje" izvještaja?! Ko su ti koji su " frizirali " izvještaj?! I krucijalno pitanje, da li su izvještaji "frizirani" i u neki ranijim slučajevima, kao što su smrt trudnice na UKC-u, ili navodi o pojavi klastera na UKC?!“ – upitao je Stanić.
 
On je naglasio da je navode o friziranju izvještaja iznijela uvažena doktorica i narodna poslanica u Narodnoj skupštini RS, te ih treba shvatiti krajnje ozbiljno.
 
„Hitno treba dati odgovore na postavljena pitanja o friziranju izvještaja. Samo utvrđivanje odgovornosti može vratiti poljuljano povjerenje u institucije sistema, jer u protivnom, nadležni stvarno ne znaju šta rade“ – zaključio je Stanić.

(SDS RS)