​Regionalni sastanak boračkih organizacija regije Bijeljina: Materijalni položaj demobilisanih boraca je sraman :: Semberija INFO ::

 

​Regionalni sastanak boračkih organizacija regije Bijeljina: Materijalni položaj demobilisanih boraca je sraman


Materijalni i statusni položaj u kome se nalaze boračka populacija u Republici Srpskoj je sraman, mizeran i ponižavajući. On ni približno ne odgovara zaslugama demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u stvaranju Republike Srpske.



Tražimo od nadležnih organa vlasti da hitno počnu rješavati nagomilane probleme sa kojima se suočavaju boračke kategorije. U protivnom, bićemo prinuđeni da u najkraćem roku, u koordinaciji sa vrhom Boračke organizacije RS preduzmemo radikalne mjere, što ne isključuje ni mirne proteste, saopštio je novinarima Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare nakon regionalnog sastanka boračkih organizacija Bijeljine, Lopara, Ugljevika, Brčkog, Pegalićeva i Donjeg Žabara koji je danas održan u Bijeljini.

Risto Radić

Radić je izjavio da demobilisani borci ostaju pri ranije donesenim stavovima u pogledu inicijative Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, odbacujući tu inicijativu kao neprihvatljivu.

„Pomenuta inicijativa u sistemu vrednovanja izjednačava zasluge članova ove asocijacije sa zaslugama poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca u stvaranju RS. Nezadovoljni smo i inertnošću najodgovornijih funkcionera u vrhu Boračke organizacije RS i organa Boračke organizacije RS u borbi za poboljšanje ukupnog materijalnog i statusnog položaja boračkih kategorija. Pozivamo sve pripadnike boračke populacije i sva udruženja i organizacije koje zastupaju boračku populaciju na neophodno jedinstvo u borbi za ostvarivanje prava boraca koja bi bila bar približno adekvatna njihovoj ulozi u stvaranju Republike Srpske“, istakao je Radić.



Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina, izjavio je da su demobilisani borci s punim pravom nezadovoljni, ukoliko se zna da borački dodatak borca prve kategorije iznosi oko 70 KM.

„To je nedovoljno za normalan život. Imamo puno demobilisanih boraca koji su obavljali sezonske poslove, ali zbog pandemije korona virusa ne mogu čak ni to raditi, tako da nemaju ni za osnovne potrebe, za lijekove i hranu. Danas o onima koji su stvarali RS niko ne vodi računa. Imamo ogroman pritisak članstva koje traži poboljšanja svog položaja. Već šest mjeseci traje pandemija virusa korona, a boraca nema ni u kakvom programu pomoći. Borački dodatak mora biti plaćen bar 5 KM mjesečno po učešću na borbenoj liniji, što bi iznosilo oko 200 KM za borca prve kategorije. To ne bi bilo neko veliko finansijsko opterećenje za državu“, izjavio je Stevanović.

Semberija info - Lj.Ljubojević