Šeranić: Neće biti zatvaranja škola ni u slučaju najgoreg scenarija :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Neće biti zatvaranja škola ni u slučaju najgoreg scenarija


Virus korona potvrđen je kod učenice sedmog razreda banjalučke osnovne škole Ivo Andrić. Majka učenice je odmah drugog dana nastave prijavila slučaj razrednom starješini, nakon čega je čitava grupa od 14 đaka stavljena u izolaciju. U ovoj školi kažu da su za ovakvu situaciju imali dobro pripremljenu proceduru.

"Nakon što je razredni starješina obavijestio školu da je dijete zaraženo, mi smo obavijestili Institut za javno zdravstvo, HES, a inače smo i dostavili spiskove svih učenika, oni imaju kod sebe brojeve roditelje i grupa odjeljenja koje je djevojčica pohađala već od juče su obavješteni i ne dolaze na nastavu. Čekamo dalje preporuke nadležnog ministarstva i Instituta i spremni smo da im organizujemo onlajn nastavu već od ponedjeljka na platformi Mikrosoft Ofis 365", kaže Aleksandar Stojanović, zamjenik direktora OŠ "Ivo Andrić".

Učeniku iz Mašinske škole u Prijedoru takođe je potvrđen virus korona, a sa njim u izolaciji je svih devet učenika iz njegove grupe. Izolacija u prvoj sedmici škole desila se i u Politehničkoj školi u Banjaluci, u kojoj je zaražena jedna profesorica. Prvi čovjek Banjaluke kaže da trenutno nema razloga za zabrinutost i da je, s obzirom na okolnosti, zadovoljan prvom školskom sedmicom.

"Ovo je sada takođe jedna nova situacija na kojoj se isprobava  reagovanje svakog pojedinačnog subjekta, s tim što moram još jednu stvar naglasiti: u svakom pojedinačnom slučaju treba procjenjivati i stepen rizika. Znači da li je dijete i koliko je bilo u kontaktu sa drugima, da li to odjeljenje mora ili ne mora ići u izolaciju, znači nije imperativna norma", poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Neće biti zatvaranja škola na nivou Republike Srpske ni u slučaju najgoreg scenarija, poruka je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića. Septembar je sa početkom nove školske godine donio nove izazove, ali vijest o zarazi učenika koronavirusom već u prvoj sedmici nije iznenađenje. Ministar Šeranić kaže da je veoma važno da škole nisu izvor zaraze.

"Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola. Apsolutno idemo po principu: odjeljenje-škola-lokalna zajednica. Znači, ako gledamo o broju lica koja se pojavljuju na određenom području, s tim što taj sistem u tom pravcu odjeljenje-škola-lokalna zajednica prati HES doma zdravlja, a sistem lokalna zajednica-škola-odjeljenje prati Institut. Tako da na ta dva pravca pravimo procjene i mjere će prije svega biti usmjerene na pojedinca, pa onda na grupu u razredu, pa onda tek na školu ukoliko bude bilo potrebe", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.    

Maksimalan broj od 15 đaka u grupi, skraćeni časovi na 20 ili 30 minuta, odmori od pet minuta između časova, zabrana zadržavanja na školskim hodnicima, nošenje maske i pojačana higijena mjere su kojima se na najbolji mogući način štite djeca, kao i nastavnici i roditelji. Iz Ministarstva prosvjete i kulture apeluju na roditelje da ne šalju djecu u školu, ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženima ili ako primijete bilo kakav simptom Kovida-19 prenosi ATV.

ATV / Glas Srpske