MOSKVA SPREMA TEST BEZ PRESEDANA ZA SAJBER RAT: Cela Rusija će se isključiti sa interneta! :: Semberija INFO ::

 

MOSKVA SPREMA TEST BEZ PRESEDANA ZA SAJBER RAT: Cela Rusija će se isključiti sa interneta!


Rusija planira da se nakratko isključi sa interneta u sklopu priprema za budući sajber rat.

Tokom testa, podaci koji se razmenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica umesto da se prenose internacionalno.
 
Test treba da bude izveden pre 1. aprila, ali još uvek nije zakazan precizan datum.
Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta ušle su u ruski parlament prošle godine. Predlog zakona, pod imenom Nacionalni program digitalne ekonomije, zahteva od ruskih internet provajdera da garantuju da mogu da rade u slučaju da strane sile pokušaju da izoluju zemlju onlajn.
 
NATO i zemlje saveznice pretili su Rusiji sankcijama zbog navodnih sajber napada i drugih onlajn uticaja za čije podstrekivanje je redovno optužuju.
 
Mere predložene u zakonu predviđaju da Rusija izgradi sopstvenu verziju sistema internet adresa, poznatu kao DNS, kako bi mogla da funkcioniše u slučaju da se preseku veze do servera smeštenih u intostranstvu.
Trenutno 12 organizacija nadgleda rut servere za DNS i nijedna nije u Rusiji. Međutim, brojne kopije mrežnog kor adresara već postoje u Rusiji što sugeriše da bi njeni mrežni sistemi mogli da nastave sa radom čak i kada bi bile preduzete kaznene mere da se isključi.
 
Očekuje se da test obuhvati demonstraciju sposobnosti internet provajdera da usmeravaju podatke ka tačkama rutiranja pod kontrolom vlade. One će filtrirati protok tako da podaci razmenjeni između Rusa stignu do svog odredišta, ali da oni namenjeni stranim računarima budu odbačeni.
 
Ruske novinske organizacije objavile su da nacionalni internet provajderi načelno podržavaju ciljeve predloga zakona, ali su podeljeni oko toga kako da ga izvedu. Veruju da će test izazvati "veliki poremećaj" u ruskom internet saobraćaju, navodi sajt za vesti iz tehnologije ZDNet.