NASA ZAKASNILA! KINEZI PRVI OTKRIVAJU TAJNE TAMNE STRANE MJESECA :: Semberija INFO ::

 

NASA ZAKASNILA! KINEZI PRVI OTKRIVAJU TAJNE TAMNE STRANE MJESECA


Kineska misija “Čang'e-4” otkrila je tajne udaljene strane našeg satelita u novoj studiji.
Kineski rover “Jutu 2” nalazi se u velikom krateru, Von Karman, na “drugoj” strani Mjeseca i potvrdila ideje o njegovom porijeklu. Otkrića sa ove misije pomoći će u rješavanju dugo postojeće misterije o formaciji i evoluciji Zemljinog satelita.
 
Patrik Pinet, sa Istraživačkog instituta astrofizike i planetologije (IRAP), kaže da su nova otkrića “uzbudljiva”.
 
– Mogla bi da imaju značajni uticaj za karakterisanje kompozicije lunarnog gornjeg plašta. Od najveće je važnosti da se načini progres ka otkrivanju geologije udaljene strane Mjeseca, što će proširiti naše fundamentalno znanje o formaciji Mjeseca i porijeklu asimetrije kore, koja postoji između njegove bliže i dalje strane i pripremiti buduće misije za prikupljanje uzoraka – rekao je on.
 
Kinezi su prvi spustili lunarni lender bez posade na “tamnu stranu Mjeseca”, a američka svemirska agencija NASA tek treba da to postigne.
 
Krater na koji je lender spušten vjerovatno je nastao udarom asteroida prije više milijardi godina. Međutim, naučnici su otkrili da je ovaj udar bio toliko jak da je probio Mjesečevu koru, otkrivajući lunarni plašt ispod nje, prenosi britanski “Ekspres”.
 
Istraživači pokušavaju da shvate od čega se sastoji plašt, koji leži između kore i jezgra. Astronomi vjeruju da je magma prekrila Mjesečevu površinu u ranoj istoriji, što znači da su minerali isplivali na vrh. Oni smatraju da bi ti minerali mogli biti olivine i piroksen, koji je pronađen u gornjem omotaču Zemlje.
 
– Razumijevanje kompozicije lunarnog plašta je ključno za ispitivanje da li je ikada postojao okean magme – naveo je profesor Li Čunlai u studiji objavljenoj u časopisu “Priroda”, dodajući da će to unaprijediti naše znanje o termalnoj i magmatskoj evoluciji našeg satelita.
 
Do sada su podaci o uzorcima koje je prikupio kineski lender pokazali tragove olivina i na kori i na lunarnom plaštu. Istraživači sada razmatraju mogućnosti da uzorke pošalju na Zemlju. Međutim, trebaće još materijala da se prikupi kako bi se potvrdila ova rana otkrića, piše express.co.uk.
 
Srpska info