Štrajk 11.000 industrijskih radnika u Finskoj :: Semberija INFO ::

 

Štrajk 11.000 industrijskih radnika u Finskoj


HELSINKI - Radnici u nekoliko kompanija iz tehnološke industrije stupiće u štrajk u Finskoj od danas do petka ove nedjelje, jer nije pronađeno rješenje za spor o platama, saopštili su poslodavci u toj industriji.

U saopštenju se navodi da će štrajk pogoditi 20 kompanija koje zapošljavaju 11.000 radnika, prenosi Euraktiv.
Neuspjeli pregovori o platama između predstavnika poslodavaca i sindikata u tehnološkom i industrijskom sektoru tokom vikenda, vjerovatno će rezultirati štrajkovima koji će se proširiti na druge ključne sektore u zemlji.
Na osnovu inflacije od skoro 10 odsto i koristeći nedavno poravnanje plata u Njemačkoj kao mjerilo, Industrijska unija je zahtjevala povećanje plata za pet odsto godišnje, što su čak podržali i poslodavci tehnološke industrije Finske, navodi portal.

Ove najave su se već prelile po drugim sektorima dok se drugi sindikati pripremaju za pokretanje sličnih akcija.
Profesionalni sindikat i Savez stručnog i rukovodećeg osoblja (ITN) najavili su trodnevni štrajk početkom februara. I sindikat radnika u privatnom uslužnom sektoru, koji broji skoro 200.000 članova, zaprijetio je da će se pridružiti.

Vjerovatno bi najštetniji štrajk za izvoz zemlje bio onaj koji bi pokrenuo Finski sindikat transportnih radnika (AKT) koji predstavlja 45.000 profesionalaca u transportu, prenosi briselski portal. Kako se navodi, većina kolektivnih ugovora u sektoru transporta ističe, a prema izvorima iz finskih medija, transportni radnici se spremaju za štrajk sredinom februara.


Nezavisne novine – Tanjug