Zelenski poručio da nema okolnosti za pregovore sa Putinom :: Semberija INFO ::

 

Zelenski poručio da nema okolnosti za pregovore sa Putinom


Фото - Танјуг / АП
MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 378. dan. Širom Ukrajine raketni napadi ruskih snaga na energetsku infrastrukturu. Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj predložio je da taj blok izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije. Sa druge strane, Kremlj poručuje da su navodi listova Njujork tajms i Cajt o eksplozijama na "Severnom toku" dio koordinisanog širenja dezinformacija u medijima.

Peskov: Sabotaža izvedena uz podršku države

Kremlj je danas saopštio da sumnja da su napadi na gasovode "Sjevernog toka" prošlog septembra mogli biti izvedeni bez državne podrške.

Komentari portparola Kremlja Dmitrija Peskova uslijedili su nakon što je list "Njujork tajms" ove sedmice objavio da američki zvaničnici razmatraju da li je proukrajinska nevladina grupa odgovorna za eksplozije.

"Što se tiče proukrajinskog ugla, znate, u ideju da je to organizovao neki `dr Zlo`, teško je povjerovati. Bio je to pretežak zadatak, za koji je vjerovatno bila sposobna samo dobro obučena specijalna državna služba – a njih nema previše", rekao je Peskov na pitanje o izvještaju.

"Njujork tajms" je u utorak, 7. februara, objavio da novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa – vjerovatno sastavljena od Ukrajinaca ili Rusa – izvršila napad na gasovode "Sjevernog toka", ali da nema čvrstih zaključaka.

Rusija je više puta tražila da joj se dozvoli da se pridruži istrazi o eksplozijama, koje su prekinule rad tri od četiri gasovoda "Sjevernog toka jedan" i "Sjevernog toka dva", koji povezuju Rusiju sa Njemačkom ispod Baltičkog mora.

Istražioci u Švedskoj, Danskoj i Njemačkoj trenutno sprovode odvojene istrage.

"Mi i dalje zahtijevamo brzu i transparentnu istragu, tražimo da nam se dozvoli učešće u istrazi", rekao je Peskov novinarima na redovnom brifingu u Kremlju.

On je napomenu da je neophodno identifikovati ko su izvršioci i ko su nalogodavci.

"Izvršiti teroristički napad na dio ključni važne međunarodne energetske infrastrukture previše je opasan presedan", naglasio je Peskov.

Peskov je ponovo demantovao "apsurdnu hipotezu" da je "sama Rusija odgovorna za napad na sopstvenu infrastrukturu".

Medvedev: Navodi o "proukrajinskoj grupi" ništa drugo do propaganda

Navodi medija o "proukrajinskoj grupi" koja stoji iza sabotaže gasovoda "Sjevernog toka" nisu ništa drugo do propaganda, istakao je zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"To je neuka američka propaganda", napisao je on na "Telegramu", komentarišući izvještaje zapadnih medija u kojima se za eksplozije gasovoda optužuje "proukrajinska grupa koja nije ni sa kim povezana".

On je naglasio da to mora da su "usamljeni rendžeri" koji se bore protiv "prokletih Moskovljana".

"Ili su to možda neki `prokletnici` koji spasavaju svijet", napisao je Medvedev, aludirajući na film "Prokletnici" /Inglorious Basterds/ Kventina Tarantina iz 2009. godine.

Medvedev je ironično naveo da su "ti neki ljudi otišli, zaronili u more, digli u vazduh dvije ogromne cijevi na morskom dnu i nestali u zalasku sunca potpuno neprimjećeno, u moru punom brodova NATO-a i prepunom međunarodnih sistema za praćenje".

On je naglasio da je "medijski film propao odmah nakon premijere, jer mu publika nije vjerovala i počela je da postavlja neprijatna pitanja zašto su uradili potpuno zaokret na prethodnoj verziji sa `ruskom vezom` i zašto Zapad aktivno insistira na tome da proukrajinska grupa nije povezana sa kijevskim režimom".

Prema njegovim riječima, odgovori su prilično jasni, imajući u vidu trenutno raspoloženje među Evropljanima koji su manje nego oduševljeni izgledima da plate više paketa sankcija, isporuke oružja Ukrajini, energetsku krizu i pad životnog standarda u nekada bogatim zemljama, prenio je TASS.

"Ako su gasovode digli u vazduh ukrajinski nacisti, a ne Rusija, koja je onda svrha podržavati ih ognjem i mačem, kao i sredstvima?", upitao je Medvedev.

Zelenski poručio da nema okolnosti za pregovore sa Putinom

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobijedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsjednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju riječ. Nemamo povjerenja u njega, rekao je Zelenski u intervjuu za  američki Si-En-En.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

Zelenski  je saopštio da je “veoma zahvalan” na posjeti Kijevu američkog predsjednika Džozefa Bajdena prošlog mjeseca.

– To je važan signal cijelom svijetu da nas SAD podržavaju. I mislim da SAD vjeruju da ćemo pobijediti – rekao je ukrajinski predsjednik.

Na pitanje da li očekuje da će SAD poslati Ukrajini borbene avione F-16, Zelenski je kazao da je “pitanje borbenih aviona teško” i da Kijev “čeka da se ova odluka donese”.

– Ovo nam je zaista potrebno i apelujemo na predsjednika Bajdena da SAD počnu da obučavaju ukrajinske pilote, što mi je on i rekao da će se na tome raditi. Vjerujem da će nam SAD dati šansu da branimo naše nebo – izjavio je Zelenski.

On je uveren da bi borbeni avioni mogli da odluče pobijedu Ukrajine u ratu sa Rusijom, ali i da Bajden i njegovi saradnici smatraju da avioni “nisu potrebni“ u ovom trenutku.

Zelenski je govorio i o višemjesečnim sukobima koji se vode oko Bahmuta i naveo da je Kijev čvrsto riješen da brani ovaj grad iz strateških razloga.

Upozorio je da će Rusija imati “otvoreni put” kroz istok zemlje ako osvoji Bahmut.

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu “taktički važno” i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u gradu i produži odbranu grada, koji je na ivici da padne u ruke ruske vojske poslije mjeseci napada.

Zelenski je pozvao i predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija da posjeti Ukrajinu, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom na terenu, što je poziv koji dolazi u trenutku podijela u Republikanskoj partiji oko toga da li SAD treba da nastave da pružaju pomoć zemlji koja je napadnuta od Rusije.

Makarti je za  Si-En-En izjavio da ne planira da posjeti Ukrajinu i naveo da Bajden nije reagovao dovoljno brzo da pomogne toj zemlji.

Republikanac iz Kalifornije je naglasio da podržava Ukrajinu, ali ne i “blanko ček” za Kijev, navodi američka televizija.

Zelenski se tokom razgovora za Si-En-En zahvalio gruzijskim građanima što su tokom demonstracija u utorak i sredu nosili zastavu njegove zemlje.

– Želim da se zahvalim svima koji ovih dana nose ukrajinske zastave na trgovima i ulicama Gruzije. Želim da vam se zahvalim na našoj himni koja je odsvirana u Tbilisiju. Ovo je gest poštovanja Ukrajine i želim da izrazim svoje iskreno poštovanje prema Gruziji – rekao je Zelenski.

On je saopštio da Ukrajina želi članstvo u Evropskoj uniji, ali da takođe želi da tamo budu Gruzija i Moldavija, kao i da je uvjeren da će se to desiti.

Ukrajinski lider je govorio i o tome kako se on i njegova porodica nose sa ratom, koji je ušao u drugu godinu.

– Moja kćerka se upisala na univerzitet i tamo studira, a moj sin pohađa školu u Ukrajini. Oboje su u zemlji. Veoma su slični drugoj ukrajinskoj djeci. Živimo sa sirenama – izjavio je Zelenski.

On je na kraju rekao da Ukrajina želi da se rat okonča i da je odlučna da pobijedi u ovom sukobu.

– Želimo pobjedu. Ne želimo da se navikavamo na rat, ali smo se navikli na izazove. Svi žele jedno, da se rat okonča – naglasio je Zelenski.

Broj poginulih u udarima na Lavovsku oblast povećan na pet

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast u Ukrajini povećan je na pet, pošto je ispod ruševina pronađeno tijelo još jednog muškarca, saopštile su regionalne vlasti.

Prethodno je saopšteno da su u ruskom udaru poginuli dvojica muškaraca i dvije žene, prenosi Interfaks Ukrajina.

Poslije napada došlo je do požara u kojem su uništena tri stambena objekta, tri automobila, garaža i više pomoćnih zgrada.

Ruske snage izvele su noćas i jutros masovne udare na Ukrajinu. Ukrajinske vlasti su saopštile da je usljed udara nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, ostala bez napajanja električnom energijom.

Kijev: Ruske snage na Ukrajinu ispalile 81 raketu

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su ruske snage u ranim jutarnjim udarima ispalile 81 raketu, uključujući šest hipersoničnih raketa "kinžal", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

"Ukrajinska PVO je uništila 34 krstareće rakete i četiri bespilotnih letjelica samoubica iranske proizvodnje, 'šahed', a osam dronova i vođenih projektila takođe je spriječeno da stignu do svojih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ukrajinske snage ne mogu da presretnu rakete "kinžal".

Ruska uprava Zaporožja: Prekid snabdijevanja strujom nuklearke "provokacija" Kijeva

Ruska vojna uprava dijela Zaporoške oblasti ocijenila je kao "provokaciju" prekid snabdijevanja strujom nuklearne elektrane sa dijela teritorije pod kontrolom Kijeva.

Energoatom: Nuklearka Zaporožje bez struje

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, izgubila je napajanje električnom energijom zbog masovnog raketnog napada ruskih snaga, saopštila je državna kompanija Energoatom.

"Posljednja veza između okupirane nuklearne elektrane Zaporožje i ukrajinskog elektroenergetskog sistema je prekinuta“, ističe se u saopštenju.

U Energoatomu tvrde da su peti i šesti reaktor ugašeni, a struju potrebnu za rad elektrane napaja 18 dizel agregata koji imaju dovoljno goriva za 10 dana.

Lokalni zvaničnici: Napadi ruskih snaga na infrastrukturu širom Ukrajine

Ruske snage rano jutros izvršila udare na više ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkov, što je dovelo do prestanka snabdijevanja električnom energijom, saopštili su regionalni zvaničnici.

Napad je izvršen na više ciljeva u gradovima koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rovna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je da su eksplozije registrovane u jugozapadnom dijelu grada i da su spasilačke službe na terenu.

Snabdijevanje električnom energijom je preventivno prekinuto za oko 15 odsto stanovnika Kijeva, rekao je Kličko.

Kako prenosi britanska agencija, U Kijevu se čula i nova serija eksplozija oko 7 sati po lokalnom vremenu.

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da je na meti masovnog raketnog napada bio energetski objekat u Odesi i da je došlo do nestanka struje.

Marčenko je naveo u da su protivvazduhoplovne jedinice oborile nekoliko projektila i da se očekuju novi napadi. "Na svu sreću nema povrijeđenih. Na snazi su restrikcije struje", rekao je Marčenko.

Guverner oblasti Harkov Oleh Sinehubov tvrdi da su grad i region pogođeni sa oko 15 udara i da je ciljana infrastruktura.

Prema ukrajinskim medijima, dvije osobe su povrijeđene u raketnom udaru u Harkovu od projektila koji je pao blizu njihove kuće.

Na meti udara bili su i Dnjepar u centralnom dijelu Ukrajine i zapadni gradovi Luck i Rovno, koji su daleko od linija fronta, napominje Rojters.


​Glas Srpske / Agencije