Iranci ženama dozvolili da idu na fudbalske utakmice :: Semberija INFO ::

 

Iranci ženama dozvolili da idu na fudbalske utakmice


Vrhovni savjet Irana za državnu bezbjednost odlučio je da dozvoli ženama da uđu na stadione kako bi gledale fudbalske utakmice, javila je iranska novinska agencija ISNA.

Predsjednik Fudbalskog saveza Irana Mehdi Tadž izjavio je da će za žene biti otvoreni stadioni"Gol Gohar" u Sirdžanu, "Nagš e Džahan" i"Fulad Šahr" u Isfahanu i"Gadir" u Ahvazu, dok stadion "Azadi" u Teheranu treba da se pripremi.

"Žene će moći da posjećuju stadione. Vrhovni savjet Irana za državnu bezbjednost je donio takvu odluku. Imenovana je radna grupa za sprovođenje projekta, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo sporta i politike za omladinu, Fudbalski savez Irana i dvije institucije Ministarstva za informisanje razvijaju plan za sprovođenje reformi", rekao je Tadž.

Ženama u Iranu zabranjeno je prisustvo sportskim događajima u muškoj konkurenciji još od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranske vlasti su 2018. godine, na poziv predsjednika Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija/Fifa/ Đanija Infantina, dozvolile ženama da povremeno prisustvuju fudbalskim utakmicama reprezentacije Irana, prenosi Srna.
 
(Nezavisne)