Svjetska meteorološka organizacija upozorila na dalji rast temperatura u svijetu :: Semberija INFO ::

 

Svjetska meteorološka organizacija upozorila na dalji rast temperatura u svijetu



ŽENEVA– Očekuje se da će temperature vazduha širom svijeta nastaviti da rastu zbog efekata El Ninja, najpoznatijeg fenomena globalnog klimatskog sistema koji se prvi put pojavio u tropskim oblastima Pacifika, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

El Nino je fenomen zagrijavanja površinske temperature vode u istočnim i centralnim dijelovima Tihog okeana i povezan je sa nastankom ekstremnih vremenskih prilika - od tropskih ciklona preko obilnih padavina do jake suše, prenosi Rojters.

Današnje saopštenje SMO potvrdilo je posljednjim mjesečni izveštaj američkog Nacionalnog administrativnog centra za predviđanje klimatskih promjena.

Najtoplija zabilježena godina na svijetu, 2016. poklopila se sa jakim El Ninjom, iako stručnjaci upozoravaju da su klimatske promjene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez El Ninja.

SMO je u maju saopštila da postoji jaka vjerovatnoća da bi rekord iz 2016. godine uskoro mogao da bude oboren, jer će najmanje jedna od narednih pet godina, ali i predstojeći petogodišnji period u cjelini, biti najtopliji do sada.


Tanjug – Glas Srpske