Talibani zatvaraju ženske kozmetičke salone :: Semberija INFO ::

 

Talibani zatvaraju ženske kozmetičke salone


Talibani zabranjuju ženske kozmetičke salone u Avganistanu, rekao je u utorak vladin potparol.

To je najnovije ograničenje prava i sloboda avganistanskih žena i djevojaka, nakon ukaza koji im zabranjuju obrazovanje, javne prostore i većinu oblika zapošljavanja.

Potparol Ministarstva vrline i poroka kojim upravljaju talibani, Mohamad Sidik Akif Mahajar, nije iznio detalje zabrane. On je samo potvrdio sadržaj pisma koje je kružilo društvenim mrežama.

U pismu koje je izdalo ministarstvo, od 24. juna, kaže se da prenosi usmenu naredbu vrhovnog vođe, Hibatulaha Akhundzade. Zabrana je usmjerena na glavni grad Kabul i sve provincije, a salonima u cijeloj zemlji daje se rok od mjesec dana da prekinu poslovanje. Nakon toga moraju se zatvoriti i podnijeti izvještaj o zatvaranju. U pismu se ne navode razlozi zabrane.

Njegovo objavljivanje dolazi nekoliko dana nakon što je Akhundzada izjavio da je njegova vlada preduzela potrebne korake za poboljšanje života žena u Avganistanu.

To je izazvalo kritike branilaca ljudskih i ženskih prava na društvenim mrežama.

Ujedinjene nacije u utorak su takođe rekle da su angažovani s vlastima u Avganistanu kako bi se poništila zabrana kozmetičkih salona. Misija UN-a u Avganistanu, ili UNAMA, oglasila se na Twitteru, pozivajući talibane da zaustave naredbu.

"Ovo novo ograničenje ženskih prava negativno će uticati na privredu i u suprotnosti je s navedenom podrškom ženskom preduzetništvu", rečeno je.

Ranije je jedna vlasnica kozmetičkog salona rekla da je jedini hranilac u porodici nakon što joj je suprug poginuo u eksploziji automobila 2017. godine. Nije željela biti imenovana niti spominjati svoj salon zbog straha od odmazde.

Između osam i dvanaest žena svaki dan posjeti njen salon u Kabulu.

(Nezavisne)