SPEKTAKULARNOM VOJNOM PARADOM KINA OBELEŽAVA 70 GODINA REPUBLIKE :: Semberija INFO ::

 

SPEKTAKULARNOM VOJNOM PARADOM KINA OBELEŽAVA 70 GODINA REPUBLIKE


Impresivnom paradom u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika i prikazuje se moć kineskog naoružanja Kina obeležava 70 godina od uspostavljanja Narodne republike Kine.

Parada je počela sa 70 počasnih plotuna iz 56 topova koji simbolišu sve kineske nacionalne grupe.

Komandu za početak parade dao je kineski premijer Li Kećang posle ulaska predsednika Si Ćipinga na Tjenanmen (Trg nebeskog mira), najveći trg u Pekingu na kome se održavaju parade.

Predsednik Si obučen je u uniformu nalik onoj koju su nosili Mao Cedung i kineski rukovodioci u vreme nastanka kineske republike kao i decenijama kasnije. On se po tome razlikuje od ostalih kineskih zvaničnika na svečanoj bini, a komentatori veruju da time želi da napravi sponu između ondašnje i današnje Kine i pokaže da se ništa nije promenilo u njenoj opredeljenosti za komunizam kao glavnu ideologiju.

Na paradi koja će trajati duže od četiri sata prikazano je mnogo oruđa koje koristi kineska vojska, od krstarećih raketa za koje se naglašava da mogu da pogode bilo koju tačku na svetu, preko amfibijskih vozila, „nevidljivih" aviona, dronova koji lete i rone, radara, raketa svih vrsta, tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i vojnika u maršu čiji broj na paradi naročito ilustruje snagu kineske vojske.

Tokom parade najavljen je let 150 borbenih aviona.

U svom govoru na samom početku parade predsednik Si rekao je da je na tom istom mestu pre 70 godina predsednik Mao objavio nastanak kineske narodne republike čime je okončan period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i udaren temelj moćne države kakva je Kina danas.

Predsednik Si rekao je da kinesko rukovodstvo stavlja narod i njegove potrebe za boljim životom ispred svih drugih prioriteta, ali je pomenuo i potrebu za mirnom reintegracijom kineskih teritorija misleći na Tajvan i Makao, obećavajući svima dugoročni prosperitet.

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali se na bini nalaze ambasadori koji su na službi u Pekingu. 

Paradu prate stotine miliona Kineza u samoj Kini i celom svetu, na televiziji, preko lajv strimova, a ovaj događaj glavna je tema razgovora i na najvećoj kineskoj društvenoj mreži Veibo. 

Parada se održava po izuzetno lepom vremenu. 

(SI-SI-TI-VI)