Šta donosi najavljeno imenovanje Džejmsa O'Brajana za pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu? :: Semberija INFO ::

 

Šta donosi najavljeno imenovanje Džejmsa O'Brajana za pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu?


Sjedinjene američke države bi uskoro trebalo da dobiju novog pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, u čijem je opisu poslova i politika ove zemlje prema Balkanu. Kao najozbiljniji kandidat za ovo mjesto spominje se, Džejms O Brajan, koji je 90-ih godina bio dio Klintonove administracije i jedan od učesnika pregovora u Dejtonu. Prije nekoliko dana imao je i saslušanje pred američkim Senatom. Šta bi njegovo imenovanje moglo da znači za BiH?

Zajedno sa Džejmsom O Brajanom na saslušanju pred američkim Senatom našla se i Natali Rejes, koja je kandidat za poziciju ambasadorke SAD u Hrvatskoj. Oboje su na pitanja o Zapadnom Balkanu naveli da im je cilj integracija svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

Kada je BiH u pitanju, držali su se opšte diplomatske formule, koja bi trebala da zadovolji sve strane u BiH.

- Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i naravno, podrazumijeva se Dejtonskom okviru jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda - Rejeseva.

Kakav će stvarni odnos prema BiH imati nova garnitura američkih diplomata, ni najupućeniji ne mogu predvidjeti, osim da neće odustati od miješanja u unutrašnje političke procese.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović, kaže da bi Obrajan, kao jedan od učesnika pregovora u Dejtonu, ipak trebalo da bude svjestan mogućih posljedica prekrajanja ovog sporazuma.

- Zbog toga bi bilo dobro da Obrajan koji dolazi u ovom trenutku kao neka vrsta "starog kuma" presječe ove negativne tendencije, da pomogne jednom dijelu bošnjačke političke elite da shvati da je samo u jednakosti i ravnopravnosti i iskrenoj saradnji osigurana budućnost zajedničke države - jasan je Jovanović.

Za dobrobit BiH neophodan je unutrašnji dogovor, poručuje profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja.

Dodaje da sve kalkulacije u kojima je uračunat spoljni faktor treba odbaciti, jer vode u nestabilnost.

- Pokušaj promjene Dejtona u smislu njene centralizacije će se nastaviti i od toga se neće odustati. Istina, SAD čvrsto stoje na toj Dejtonskoj formuli o dva entiteta i tri naroda. Oni su na kraju krajeva i kreirali kao ustavni i politički sistem u BiH - rekao je Šolaja.


RTRS