Putin oprostio 23 milijarde dolara duga Africi :: Semberija INFO ::

 

Putin oprostio 23 milijarde dolara duga Africi


Ruska vlada otpisala je preko 20 milijardi dolara dugova koji su imale afričke nacije prema ovoj zemlji, rekao je predsjednik Vladimir Putin u petak, govoreći na plenarnoj sjednici rusko-afričkog foruma u Sankt Peterburgu.

Putin je rekao da će Moskva, takođe, izdvojiti više sredstava za pomoć u razvoju kontinenta.

“Ukupan iznos duga afričkih zemalja koje je Rusija otpisala iznosi 23 milijarde dolara, a za iste namjene treba izdvojiti još 90 miliona dolara”, naveo je on osvrćući se na “historijske trgovinske i finansijske veze Moskve i Afrike”, prenose ruski mediji.

Prvi čovjek Rusije je u četvrtak rekao da će njegova zemlja “pod teškim pritiskom” osigurati besplatno žito. Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Centralnoafrička Republika i Eritreja dobit će između 25.000 i 50.000 tona žitarica, dok će Moskva snositi troškove isporuke pošiljki.

Putin je u martu istakao rast trgovinske razmjene između Rusije i afričkih zemalja, rekavši da bi to moglo otvoriti dodatne mogućnosti za proces uspostavljanja Afričke kontinentalne slobodne trgovinske zone (AfCFTA).

Očekuje se da će AfCFTA, pokrenuta 2021. godine, postati kontinentalno tržište s ukupnim BDP-om od više od 3 bilijarde dolara, “što će Afriku učiniti jednom od lidera multipolarnog svijeta”, prenose ruski mediji.

(Tanjug)