Turski ministar energetike: Novo gasno čvorište doprinijeće bezbjednosti snabdijevanja Evrope gasom :: Semberija INFO ::

 

Turski ministar energetike: Novo gasno čvorište doprinijeće bezbjednosti snabdijevanja Evrope gasom



Formiranje novog gasnog čvorišta u Turskoj uz saradnju s Rusijom doprinijeće evropskoj energetskoj bezbjednosti, ocijenio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar. 

- Gas koji se se isporučuje u Tursku (u okviru projekta čvorišta) bitno će doprinijeti sigurnosti snabdijevanja energentima, posebno za jugoistočnu Evropu. Takva energetska saradnja doprinosi rešavanju regionalnih sukoba na duže staze - rekao je on za televiziju "A haber".

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je prošle nedjelje rekao da formiranje gasnog čvorišta na teritoriji Turske ostaje na dnevnom redu. Kako je istakao, projekat takođe podrazumeva osnivanje elektronske trgovinske platforme za snabdevače Evrope gasom. Putin je predložio formiranje ovog čvorišta, inače najvećeg u Evropi i Turskoj, u oktobru 2022. godine.

Čvorište će takođe omogućiti da se nastavi transport gasa koji je trebalo da se šalje kroz Sjeverni tok. Ankara je poručila da je neophodna infrastruktura za realizaciju projekta spremna, ali da treba učiniti izmjene u zakonu. Prve zakonodavne odluke donijete su početkom aprila, a odnosile su se na aktivnosti turske naftne i gasne kompanije "Botas", kao i niza drugih dobavljača.


​RTRS