Ukrajinske službe prvi put preuzele odgovornost za napade na Krimski most :: Semberija INFO ::

 

Ukrajinske službe prvi put preuzele odgovornost za napade na Krimski most


MOSKVA; KIJEV -Rat u Ukrajini traje 538. dana. Sistemi protivvazdušne odbrane jutros su uništili tri ukrajinska drona iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok Kijev upozorava da su Rusi lansirali veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, ključnoj za izvoz žita.

Ukrajinske službe prvi put preuzele odgovornost za napade na Krimski most

Ukrajinske bezbjednosne službe prvi put su otvoreno preuzele odgovornost za napad dronovima na Krimski most, pošto su Si-En-En-u dostavile ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak u julu kada su koristile eksperimentalni pomorski dron za napad na Krimski most, pružajući nove detalje i upozoravajući da će uslijediti još takvih napada.                   

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na Krimskom mostu, a ruske vlasti su tada  saopštile da su poginula dva civila.

Šef Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Vasil Maljuk rekao je za Si-En-En da je dron koji je korišćen u tom napadu nazvan "Morska beba", da pomorski dronovi predstavljaju jedinstveni izum SBU i da nijedna privatna kompanija nije bila u to uključena.

Maljuk je istakao da je pomorskim dronovima izveden i uspješni napad na veliki ruski jurišni brod "Olengorski Gornjak" u ruskoj pomorskoj luci Novorosijsk, kao i na ruski tanker SIG, misleći pri tom na naftni tanker SIG pogođen u Crnom moru, za koji ukrajinski zvaničnici tvrde da je prevozio gorivo za rusku vojsku.

SBU je Si-En-En -u dostavio video snimak julskog napada na kojem se vidi ekran pomorskog drona u trenucima prije nego što je izbacio do 850 kilograma eksploziva na jedan od betonskih stubova Krimskog mosta.

Služba je dostavila i dva video snimka na kojima se vidi trenutak udara pomorskog drona na dionicu puta mosta, a zatim još jedna eksplozija oko pet minuta kasnije, iz suprotnog pravca.

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", naveo je Maljuk.

Maljuk je takođe preuzeo odgovornost za prvi napad na Krimski most 8. oktobra prošle godine, ali je odbio da saopšti detalje.

On je rekao da je julski napad dronom bio proizvod višemjesečnih priprema i da je to bila zajednička operacija sa ukrajinskom mornaricom.

"U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani", rekao je Maljuk za Si-En-En.

Naveo je da se pomorski dronovi proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na teritoriji Ukrajine.

Ukrajina: U ruskim napadima dronovima oštećeni silosi za žito u Izmailu

U ruskim vazdušnim udarima dronovima na jug Ukrajine izvršenim tokom noći oštećeni su silosi za žito i skladišta u Izmailu, jednoj od rječnih luka na Dunavu koja je ključna za izvoz žita, rekao je danas načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

Kiper je napisao na Telegramu da su izvršena dva ruska napada dronovima na Odesku oblast, a da su glavna meta bili lučka i žitna infrastruktura. Fotografije koje je objavio Kiper pokazuju uništene zidove skladišnih objekata i gomile razbacanog žita i suncokreta.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je uništilo 13 dronova koje je Rusija lansirala iznad Odeske i Nikolajevske oblasti na jugu zemlje, preneo je Rojters.

Maljar: Ukrajinske snage preuzele selo Urožajne u Donjeckoj oblasti

Ukrajinske snage preuzele su selo Urožajne u Donjeckoj oblasti od ruskih snaga i učvrstile su se na periferiji toga naselja, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Ona je napisala na Telegramu da je Urožajne oslobođeno i da su se ukrajinski vojnici ukopali na periferiji tog naselja.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri te navode, a ni Rusija se nije oglasila. Žestoke borbe vođene su posljednjih dana u i oko sela Urožajne i Staromajorske, oko 96 kilometara jugozapadno od Donjecka, koji drži Rusija.

Kijev: Rusi dronovima gađali Izmail, ključnu luku za izvoz žita

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su danas da je ruska strana lansirala veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, u blizini granice sa Rumunijom, koja je ključna za izvoz žita.

Na društvenim medijima objavljeno je da se paljba sistema protivvazdušne odbrane čula u oblasti kod tog grada i luke Reni, takođe na Dunavu, prenosi Rojters.

U južnom dijelu Odeske oblasti upozorenje na vazdušnu opasnost bilo je na snazi oko sat vremena.

Preko ukrajinskih luka na Dunavu obavljao se izvoz oko četvrtine ukrajinskog žita pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao bezbjedan prolaz brodova kroz Crno more.

Od tada su luke na Dunavu postale glavna izlazna tačka, a žito se baržama šalje do rumunske crnomorske luke Konstanca, odakle nastavlja put.

Početkom avgusta, ruski napad na Izmail doveo je do porasta ciena hrane na globalnom nivou, navodi Rojters.

MO Rusije: Tri ukrajinska drona uništena iznad Kaluške oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane jutros uništili tri ukrajinska drona iznad Kaluške oblasti i da nije bilo žrtava niti štete.

- Danas oko pet časova po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa tri bespilotne letjelice na objekte u Kaluškoj oblasti - navedeno je u saopštenju.

Ruski PVO sistemi su blagovremeno otkrili i uništili sve bespilotne letjelice, prenosi agencija RIA Novosti.

Kaluška oblast se na sjeveroistoku graniči sa Moskovskom oblašću.


Glas Srpske / Agencije