Kakva je budućnost "Vagnera" nakon pada aviona u kom je bio Prigožin :: Semberija INFO ::

 

Kakva je budućnost "Vagnera" nakon pada aviona u kom je bio Prigožin


Poslije pada privatnog aviona u kome je, kako se vjeruje, nastradao šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, postavlja se pitanje kakva je budućnost te ruske kompanije i njenih operacija širom svijeta.

Zvaničnici i analitičari navode da će Rusija vjerovatno zadržati svoje prisustvo u afričkim zemljama u kojima se paravojna grupa borila protiv Al Kaide i Islamske države, ali pod novim rukovodstvom, prenosi Tanjug.

Sa druge strane, ima i onih koji kažu da je Prigožin izgradio duboke, lične veze, te da će ga Moskva teško zamijeniti drugom osobom, prenosi AP.

Američka agencija piše da je Afrika od ključnog značaja za Rusiju, u ekonomskom i političkom smislu, i navodi da je širenje veza i podrivanje uticaja Zapada na kontinentu jedan od glavnih prioriteta Kremlja koji traži nove saveznike usljed rata u Ukrajini.

Aktivista i bloger iz Centralnoafričke Republike (CAR) Kristijan Aime Ndota kaže da na saradnju njegove zemlje sa Rusijom neće uticati novo rukovodstvo "Vagnera", međutim neki kritikuju rad ruskih plaćenika u toj zemlji.

"Bezbjednost države je njen suverenitet. Bezbednost države ne možete povjeriti grupi plaćenika", poručuje Žan Serž Bokasa, bivši ministar javne bezbjednosti CAR.

Natalija Dukan iz organizacije "The Sentry" navodi da će Kremlj pokušati da približi Afriku svojoj orbiti.

"Vagner je bio uspješno sredstvo Rusije da efikasno i brutalno proširi svoj uticaj. Usred sukoba između Putina i Prigožina, operacija Vagnera u Centralnoj Africi se samo produbila, uz povećano direktno učešće ruske vlade", kaže Dukan.

Vagnerovi operativci visokog ranga izgradili su odnose u Maliju i CAR-u i razumijeju teren, navela je Lu Ozborn iz organizacije "All Eyes on Wagner".

"Imaju dobru reputaciju, koju mogu da prodaju drugom ruskom kandidatu. Ne bi bilo iznenađujuće da ih preuzme nova organizacija", rekla je Ozborn, napominjući da su ruske vojne kompanije u Ukrajini, poput "Reduta" i "Konvoja", nedavno izrazile želju da posluju u Africi.

Britansko ministarstvo odbrane smatra da bi Prigožinova smrt "gotovo sigurno imala duboko destabilizujući efekat na Vagner".

"Njegovi lični atributi hiperaktivnosti, izuzetne smjelosti, težnje za rezultatima i ekstremne brutalnosti prožimali su Vagner i malo je vjerovatno da će mu parirati bilo koji nasljednik", navode iz britanskog ministarstva.

Nakon okončanja neuspjele pobune u junu, određeni broj pripadnika paravojne grupe "Vagner" poslat je u Bjelorusiju gdje obučava vojnike te zemlje.

Iz bjeloruske organizacije "Hajun" navode da je više od trećine Vagnerovaca raspušteno, što bi moglo da ukaže na njihovo potpuno povlačenje iz zemlje.

Međutim, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko insistira na tome da će Bjelorusija ugostiti oko 10.000 trupa.

Sa druge strane, iz opozicije poručuju da je neophodno da "Vagner" napusti zemlju.

"Prigožinova smrt bi trebalo da stavi tačku na Vagnerovo prisustvo u Bjelorusiji, što će smanjiti prijetnju za našu zemlju i njene susjede", poručila je opoziciona političarka u egzilu Svetlana Tihanovska.

Iz Kremlja zasad odbijaju da komentarišu budućnost paravojne grupe.

(Tanjug)