Kijev: Ruski udari širom Ukrajine; Moskva: Dron udario u stambenu zgradu u Kursku :: Semberija INFO ::

 

Kijev: Ruski udari širom Ukrajine; Moskva: Dron udario u stambenu zgradu u Kursku


MOSKVA. KIJEV -Rat u Ukrajini traje 550 dana. Moskva tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti. Sa druge strane, ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija preko noći pokrenula vazdušne udare na Kijev i druge dijelove Ukrajine.

Gladkov: Novi ukrajinski napad dronovima na Belgorod, poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula od šrapnela iz drona iznad regiona Belgoroda koji se graniči sa Ukrajinom na jugozapadu Rusije, naveo je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe izvijestilo o napadima dronovima u regionu Brjanska na zapadu Rusije i još jednom u regionu Kursk, južno od njega.

Moskva: Odbijeni ukrajinski kontranapadi u pravcu Kupjanska

Jurišne jedinice Zapadne grupe snaga na pravcu Kupjanska odbile su četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine (AFU), u čemu je ruska vojska uspjela da zauzme dva uporišta, saopštio je službenik pres centra grupe Jaroslav Jakimkin.

-Na pravcu Kupjanska, jurišne jedinice grupe snaga Zapad, tokom ofanzivnih dejstava, zauzele su dva uporišta, uništivši oko 30 neprijateljskih vojnika. Istovremeno, četiri kontranapada su odbile snage do jednog voda - rekao je oficir u video snimku na Telegram kanalu odjeljenja.

Regionalni načelnik: Ukrajinska bespilotna letjelica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Bespilotna letjelica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

-Prema prvim informacijama, bespilotna letjelica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla - napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.

U napadu niko nije povrijeđen, a na mjestu eksplozije su pripadnici hitnih službi.

Zelenski: Ukrajina počinje pregovore o bezbjednosnim garancijama sa Kanadom

Ukrajina i Kanada počele su pregovore o bezbjednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

-Počeli smo pregovore sa Kanadom o bilateralnom dokumentu o bezbjednosnim garancijama. Ranije smo počeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To će Ukrajini dati mnogo više mogućnosti - rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Takođe je napomenuo da se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.

-Naš tim nastavlja rad. Sada postoji skoro 30 zemalja ukupno, uključujući G7. Biće ih još - istakao je predsjednik Ukrajine.

Na samitu NATO u Viljnusu 11. i 12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini, a više od 20 zemalja je već pristupilo deklaraciji.

Rusija tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge dijelove

Rusija je tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge dijelove Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska, dodajući da je čitava teritorija zemlje bila oko tri sata pod upozorenjem za vazdušnu opasnost.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko napisao je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila ruske projektile koji su se kretali u pravcu Kijeva, prenio je Rojters.

Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane precizirala je da je tokom noćašnjih ruskih vazdušnih udara ukrajinska PVO uništila četiri krstareće rakete iznad sjeverne i centralne Ukrajine. Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i PVO je potvrdila da je u napadu učestvovalo pet ruskih strateških bombardera.

Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

Ruska PVO je uništila dve bespilotne letjelice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letjelica - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, prenosi TASS.

Brjanska i Kurska oblast se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

 MO Rusije: Ukrajinski dron oboren iznad Brajnske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad regiona Brjanska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Oko 21.45 po moskovskom vremenu, osujećen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotne letjelice tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Bespilotna letjelica je uništena preko teritorije Brjanske oblasti sredstvima protivvazdušne odbrane, dodaje se u saopštenju.

Fidan: Alternativi putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični

Turska smatra da su rizični bilo koji alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine i stoga će nastaviti napore u saradnji sa svim stranama na svim nivoima da se nastavi rad „žitnog koridora, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu.

-Nažalost, inicijativa za crnomorsko žito je okončana 17. jula. Znamo da se trenutno traže alternativni načini za izvoz žitarica. Međutim, takođe vidimo da ovi načini ne mogu biti alternativa prvobitnoj inicijativi i da nose rizike. Moramo da nastavimo sa procesom što je prije moguće, prije nego što se izgube koje je donela Crnomorska inicijativa. Zbog toga ćemo nastaviti da vodimo dijalog sa svim stranama na svim nivoima - rekao je Fidan, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, nastavak rada „žitnog koridora“ u okviru Crnomorske inicijative za žito je prioritet Turske.

-Obnavljanje ove inicijative je prioritet za Tursku. Ova inicijativa zauzima posebno mjesto u globalnoj bezbjednosti hrane i humanitarnim naporima. Naš predsjednik radi veoma sistematski po ovom pitanju - rekao je Fidan.

On je dodao da je u toku neprekidna diskusija i razmjena mišljenja sa velikim brojem aktera, uključujući Ukrajinu, UN, Rusiju, evropske i američke predstavnike.

Turski ministar je zahvalio predstavnicima Ukrajine na podršci po ovom pitanju.


GS / Agencije