Završen sastanak Putina i Erdogana u širem sastavu :: Semberija INFO ::

 

Završen sastanak Putina i Erdogana u širem sastavu


Фото - Спутњик
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Soči na sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Sastanak u širem sastavu koji je trajao 1,5 sat je završen. Razgovori se nastavljaju u uskom krugu.

Na početku sastanka Putin je rekao da se nada da će uskoro biti završeni pregovori o stvaranju gasnog čvorišta kako bi situacija u energetskom sektoru postala stabilnija. Govoreći o saradnji Rusije i Turske u energetskom sektoru, ruski lider je kazao da su postignuti sporazumi između glavnih snabdevača i potrošača sa obe strane.

Putin se osvrnuo i na izgradnju nuklearne elektrane „Akuju“ u Turskoj, rekavši sve ide po planu, te da će sljedeće godine biti pušten u rad prvi blok.

Takođe je dodao da se tokom današnjeg sastanka neće zaobići ni pitanja povezana sa ukrajinskom krizom. Putin je takođe kazao da je Rusija otvorena za pregovore o prehrambenom sporazumu.

Predsjednika Erdogana su na Međunarodnom aerodromu u Sočiju dočekali zamenik gubernatora Krasnodarskog kraja Aleksandar Rupelj, gradonačelnik Sočija Aleksej Kopajgorodski, zamenik generalnog direktora za državni protokol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Bogdašev, ambasador Turske u Moskvi Mehmet Samsar i drugi zvaničnici.

Nakon sastanka očekuje se konferencija za štampu Putina i Erdogana.

Mediji pišu da će Erdogan tokom astanka izraziti spremnost Ankare da djeluje kao posrednik u rješavanju sukoba u Ukrajini, prenosi Sputnjik.


Glas Srpske