Britanija stavlja “Vagner” na spisak terorističkih organizacija! Blinken stigao u Kijev :: Semberija INFO ::

 

Britanija stavlja “Vagner” na spisak terorističkih organizacija! Blinken stigao u Kijev


U toku je 560. dan rata u Ukrajini.

Britanski tenk Čelendžer 2 uništen je u Ukrajini, što je prvi takav incident u skoro 30 godina. U Belgorodskoj oblasti je oboren dron. Putin je rekao da su „zapadni kustosi na čelo Ukrajine postavili etničkog Jevrejina” kako bi „prikrili antiljudsku suštinu” režima. U Kijevu su pozvali „da osude antisemitske izjave ruskog predsjednika”. Izgledi za postizanje mira u Ukrajini nisu vidljivi, rekao je Erdogan.

10.00 - Blinken doputovao u Kijev

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u zvaničnu posjetu Kijevu, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na informacije iz kabineta predsjednika Vladimira Zelenskog.

9.00 - Britanija stavlja grupu “Vagner” na spisak terorističkih organizacija

Paravojna privatna grupa “Vagner” biće proglašena terorističkom organizacijom, saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U parlamentu će u srijedu biti podnijet nacrt prijedloga, kojim se zabranjeno biti član ili podržavati “Vagner” u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je odluka o zabrani grupe u Britaniji donijeta da na osnovu Zakona o terorizmu iz 2.000. godine zbog “prirode i obima aktivnosti organizacije, kao i prijetnje koju predstavljaju britanskim državljanima u inostranstvu”.

7.33- Jedna osoba poginula u ruskom napadu na Izmail, napad na Kijev bez povrijeđenih

Jedna osoba je poginula i oštećena je infrastruktura luke u jutrošnjem ruskom napadu dronom na luku Izmail na Dunavu u Odeskoj oblasti, a u ruskom raketnom napadu na Kijev jutros nije bilo povređenih, saopštile su ukrajinske vlasti. Načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je u bolnici preminuo jedan zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, koji je bio teško povrijeđen u ruskom napadu.

Tokom gotovo tročasovnog napada na Izmail, oštećeno je nekoliko poljoprivrednih i lučkih objekata i zabilježeno je nekoliko požara, napisao je Kiper na Telegramu. Rusija je jutros izvršila raketni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sve rakete pre nego što su stigle do ciljeva, saopštila je vojna uprava prestonice.

7.25  Rusija prva uništila tenk “Čelendžer 2” u poslednjih skoro 30 godina

 U Ukrajini je uništen tenk Čelendžer 2, što se nije dogodilo tokom skoro 30 godina korišćenja ovih tenkova britanske proizvodnje na ratištima, piše londonski Gardijan.

Uništavanje Čelendžera 2 u blizini Rabotina, u oblasti Zaporožje, prvi je takav incident u poslednjih 30 godina u kojima su ovi tenkovi korišćeni u borbi, objavio je Gardijan pozivajući se na vojne stručnjake. Snimak sa bojnog polja koji je tokom protekle noći kružio društvenim mrežama pokazuje uništavanje britanskog Čelendžera 2.

7.10 - Zelenski je potpisao ukaz o reorganizaciji Krima

Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o promeni teritorijalne strukture Krima, koji predviđa „dekomunizaciju” i stvaranje vojnih uprava na poluostrvu. U Rusiji su zakon nazvali „pravno i realno nevažećim” i predložili da Kijev „podeli neki sektor Meseca na regione”.

Inicijativa predviđa stvaranje u regionu vojnih i vojno-civilnih uprava u teritorijalnim zajednicama. Vlada Ukrajine mora u roku od mesec dana od stupanja zakona na snagu da utvrdi administrativne centre i geografske granice takvih zajednica.

Vladimir Konstantinov, predsednik republičkog parlamenta, rekao je za TASS da ta inicijativa nema „nikakve veze sa zakonom i zakonitošću”, dodajući da bi „Zelenski mogao isto tako da podeli neki sektor Meseca na okruge”.

Potpredsjednik Državnog saveta Krima Vladimir Bobkov smatrao je ukaz ukrajinskog predsednika „ludilom”.

7.00 - Bivši američki vojni obaveštajac: Zelenski sprema izlaznu taktiku - povlačenje

Oružane snage Ukrajine moraće da promene taktiku zbog stalnih neuspeha i pređu u povlačenje, rekao je bivši američki vojni obaveštajac Toni Šafer u intervjuu za Jutjub kanal “Džadžing fridom”.

“Mislim da Zelenski sada priprema stanovništvo na činjenicu da će Oružane snage Ukrajine morati da zauzmu odbrambene pozicije pred novim potencijalnim ruskim napredovanjem”, rekao je on.

Prema vojnim izvorima, nema dokaza da je ukrajinska vojska značajno napredovala u kontraofanzivi. Ova situacija se razvila zbog efikasnosti ruske linije odbrane, prenose RIA Novosti.

“Moskva je imala dovoljno vremena da izračuna sve moguće korake ukrajinske vojske, zbog čega su postali laka meta”, zaključio je Šafer.

Vladimir Putin je 21. jula primetio da neprijateljska vojska nije u stanju da postigne nikakve rezultate, a zapadni pokrovitelji su očigledno razočarani tokom ofanzive.


​Glas Srpske