Blinken u poseti Kijevu da podrži kontraofanzivu i najavi novu američku pomoć :: Semberija INFO ::

 

Blinken u poseti Kijevu da podrži kontraofanzivu i najavi novu američku pomoć


Фото - Танјуг / АП
KIJEV – Američki državni sekretar Entoni Blinken počeo je danas dvodnevnu posetu Kijevu kao znak podrške ukrajinskoj kontraofanzivi, a očekuje se da će objaviti novi paket pomoći SAD vredan više od milijardu dolara.

Blinken će tokom posete Ukrajini verovatno objaviti novi paket pomoći SAD vredan više od milijardu dolara, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta na brifingu za novinare.

Blinken, koji je prvi visoki američki zvaničnik u poseti Kijevu od početka kontraofanzive, trebalo bi da se sastane sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, kao i predstavnicima civilnog društva, javlja Tanjug.

Mediji su naveli izjave neimenovanih američkih zvaničnika koji su rekli da je kontraofanziva suviše spora i da nema dobru taktiku, a te kritike su razbesnele ukrajinske zvaničnike i podstakle Kulebu da kaže kritičarima da „zaćute”, preneo je Rojters.

Ukrajina je ponovo zauzela više desetina sela i malih naselja u kontraofanzivi, a napredovanje usporavaju ogromna minska polja i rovovi koje je postavila ruska vojska.

Američki zvaničnici nisu javno kritikovali ukrajinsku vojnu taktiku, a prošle sedmice su rekli da su primetili znatan ukrajinski napredak na jugoistoku zemlje.

Vlada SAD je do sada obezbedila vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od više od 43 milijarde dolara, podseća britanska agencija.


​Politika