Rusija upozorila NATO: Preduzećemo preventivne mjere na Arktiku :: Semberija INFO ::

 

Rusija upozorila NATO: Preduzećemo preventivne mjere na Arktiku


Фото - РТРС
Rusija će na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mjera, između ostalog, preventivnim, rekao je za Sputnjik specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.

Diplomata je konstatovao povećanu vojno-političku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne politike SAD i njihovih saveznika, posebno u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

- Kurs ka jačanju vojnog potencijala NATO-a u ovom regionu, uključujući i kroz ulazak Finske u alijansu i planirano uključivanje Švedske u nju, ukazuje na to da su u NATO-u prevagnuli vojni scenariji za osiguranje sopstvene bezbjednosti u sjevernim geografskim širinama na štetu bezbjednosti drugih zemalja - rekao je on.

Moskva će, upozorio je Korčunov, odgovoriti na ove izazove i prijetnje "skupom neophodnih mjera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka" koje je ruski predsjednik Vladimir Putin unio u Koncept spoljne politike, kao i Strategije razvoja Ruske arktičke zone.

Prema njegovim riječima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno povjerenje na Arktiku u interesu osiguranja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga.

Finska i Švedska su, u kontekstu događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnijele zahtjeve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica alijanse. Švedska aplikacija još uvijek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pristala da, u zamjenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je istakao da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu međusobno povezana".

U avgustu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je optimista da će se Švedska pridružiti alijansi ove jeseni.


Sputnjik / RTRS