Moskva odala počast ubijenima u Banjskoj: "Jedna boja, jedna vjera, jedna krv" :: Semberija INFO ::

 

Moskva odala počast ubijenima u Banjskoj: "Jedna boja, jedna vjera, jedna krv"


U ruskoj prestonici osvanuli su bilbordi na kojima se izražava podrška Srbiji i odaje počast stradalima u incidentu u Banjskoj sa porukom "tugujemo zajedno sa Srbijom".

Na više zgrada u centru Moskve poručuje se "Jedna boja, jedna vjera, jedna krv", piše Raša tudej Balkan.

Rusija se na ovaj način pridružila Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske koje su proglasile srijedu 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti.
 
Više ruskih organizacija izrazilo je podršku Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Na ruskim telegram kanalima do večeras je objavljeno 57 publikacija posvećenih žalovanju u Srbiji za žrtvama tragedije u manastiru Banjska, a kanale tih organizacija prati više od 1,8 miliona stanovnika.

U objavama na društvenim mrežama ovih oko 15 organizacija izrazilo je "solidarnost sa srpskom braćom" i "podršku njihovoj borbi protiv pritiska Zapada i albanskog terora".

- NATO snage na Kosovu odobravaju ubijanje srpskog stanovništva. Neprekidni albanski teror nad starosjediocima, Srbima sa KiM, doveo je do krvoprolića u selu Banjska na sjeveru Pokrajine. U napadu ilegalnih grupa na lokalni manastir 24. septembra poginula su četiri mještana, što je navelo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da proglasi nacionalnu žalost. Napadi i ugnjetavanje srpskog stanovništva Kosova nastavljaju se sve većim intenzitetom uz podršku evropskih zemalja i Kfora, vojnog kontingenta NATO - navodi se u objavi ovih 15 organizacija.

Neke od organizacija objavile su i informacije o Danima žalosti u Srbiji, ali i naslove poput "Albanski teroristi ubijaju srpske civile na Kosovu", "NATO snage na Kosovu odobravaju ubistvo srpskog stanovništva", "Evropa ponovo odbija da primjeti etničko čišćenje na Kosovu", "Tragedija na Kosovu: etnički Srbi ponovo na udaru albanskih terorista", "Rusija zajedno sa Srbijom protiv albanskog terora na Kosovu".

Osim objava na društvenim mrežama, ove organizacije su u na više zgrada u Moskvi okačili zastave Srbije i sliku sela Banjska na kojoj piše "jedna boja, jedna vjera, jedna krv".

Među organizacijama koje su dale podršku Srbiji su "MIG Rusije", "Nezvanični Bezsonov", "Ruski pokret snova", "ZovGrad", "Bijela sova", "Retribution"...

Podsjećamo, u tragičnim događajima u manastiru Banjska na sjeveru Kosova i Metohije u nedjelju ujutru su u sukobu sa tzv. kosovskom policijom život izgubili četiri Srbina i jedan pripadnik prištinskih snaga.

Zvanična Moskva je istakla da je eskalacija situacije na KiM direktna posljedica politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Kurti želi da podstakne sukob i očisti region od Srba - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U avgustu su u istom duhu u znak podrške Srbiji širom Rusije osvanuli grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati". U prepoznatljivom stilu išarani su zidovi uz srpsku trobojku i žuta slova.

(RTRS)