Stanogradnja u Njemačkoj potonula :: Semberija INFO ::

 

Stanogradnja u Njemačkoj potonula


Foto: Pixnio
Broj izdanih dozvola za gradnju stanova u Njemačkoj potonuo je u prvih osam mjeseci ove godine za 28 odsto, izvijestila je u srijedu statistička kancelarija, ukazujući na više troškove gradnje i lošije uslove finansiranja.

To znači da se gradi 175.500 novih stanova, za 69.100 manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, izračunao je "Destatis".

Samo u avgustu izdane su dozvole za gradnju 19.300 stanova, za 31.6 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Nagli pad vjerovatno su izazvali u prvom redu viši troškovi gradnje i sve lošiji uslovi finansiranja, nagađaju statističari.

Njemačka vlada zacrtala je gradnju 400 hiljada stanova godišnje.

Podaci "pokazuju da stanogradnji prijeti urušavanje", rekao je predsjednik Njemačkog udruženja za nekretnine, Andreas Matner. "Politika mora prijeći s riječi na djela. Još danas", naglasio je Matner.

Sektor nekretnina godinama je bio temelj njemačke privrede, s petinom udjela u BDP-u i desetnomudjelu u broju zaposlenih. Podstaknuti niskim kamatnim stopama, ulagači su usmjeravali milijarde u imovinu koju su smatrali stabilnom i sigurnom.

Ulaganja su u međuvremenu usahla zbog naglog rasta kamatnih stopa pa su kompanije za razvoj nekretnina potonule u insolventnost u okruženju zamrzavanja poslova i pada cijena. Broj zaposlenih u građevinarstvu počeo je padati prvi put u gotovo deset godina.

Građevinari planiraju vladi do kraja mjeseca predložiti novi paket mjera koje bi trebale ublažiti najveću krizu u sektoru nekretnina u generaciji, izvijestio je "Reuters" prošle sedmice.

Kancelar Olaf Šolc sastao se u septembru sa čelnicima u sektoru nekretnina i regionalnim zvaničnicima. Neki učesnici sastanka rekli su tada "Reutersu" da su najavljene mjere podrške korak u pravom smjeru, ali su u cjelini gledano nedovoljne, prenosi "Poslovni".

(Poslovni)