Agencija UN: Zbog nedostatka hrane i vode civili u Gazi na ivici katastrofe :: Semberija INFO ::

 

Agencija UN: Zbog nedostatka hrane i vode civili u Gazi na ivici katastrofe


Фото - Танјуг / АП
Izvor: Tanjug / Glas Srpske

Šesnaesti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izrael najavljuje intenzivnije vazdušne udare na sjever Pojasa Gaze.

Agencija UN: Zbog nedostatka hrane i vode civili u Gazi na ivici katastrofe

Civili u Gazi su "na ivici katastrofe" zbog akutne nestašice hrane, vode i medicinskih zaliha, saopštio je Svjetski program za hranu UN (WFP).

Agencija je saopštila da joj je potrebno 74 miliona dolara za hitne potrebe u Pojasu Gaze za sljedećih 90 dana, prenosi CNN.

Navodi se da prodavnice u Pojasu Gaze imaju rezerve hrane za manje od nedjelju dana i da vlada nestašica prehrambenih proizvoda.

Agencija UN apelovala je na "zaštitu vitalne infrastrukture i zaštitu civila, kako bi mogli da pristupe punktovima i uslugama humanitarne pomoći". 

Tri kamiona WFP-a bila su dio konvoja od 20 kamiona pomoći, koji je u subotu ušao preko graničnog prelaza Rafa u Gazu. 

Još 40 kamiona WWFP čeka u Egiptu da pređu preko graničnog prelaza Rafa i uđu u Gazu, navodi se u izvještaju WFP.

Izrael najavljuje intenzivnije vazdušne udare na sjever Pojasa Gaze

Izrael je danas najavio intenziviranje napada na sjever Pojasa Gaze, dok su istovremeno SAD saopštile da su posvecćene isporukama većih količina humanitarne pomoći Palestincima kojima ponestaju hrana, voda, lijekovi i gorivo.

Palestinski mediji su prenijeli da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u noćašnjem izraelskom napadu na grad Kan na jugu Pojasa Gaze, kao i da izraelska ratna avijacija vrši udare na grad Rafa, na jugu palestinske enklave, prenosi Rojetrs.

Današnji udari uslijedili su nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari pozvao građane Gaze da se zbog opasnosti evakuišu prema jugu.

"Radi vaše bezbjednosti krenite ka jugu. Nastavicćemo pojačane napad na područje grada Gaze", rekao je Hagari na subotnjem brifingu za novinare.

U međuvremenu, prvi konvoj humanitarne pomocći koji je propušten u opkoljeni Pojas Gaze stigao je u subotu iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, a Ujedinjene nacije su saopštile da je konvoj od 20 kamiona sa vitalnom humanitarnom pomoći preuzeo palestinski Crveni polumjesec.

Međutim, humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija saopštila je da je obim pomoći koja je ušla u subotu ekvivalent za oko četiri odsto dnevnog prosjeka uvoza potrepština za Pojas Gaze u periodu prije izbijanja sukoba i samo djelić onoga što je potrebno poslije 13 dana izraelske opsade enklave, u kojoj živi 2,3 miliona Palestinaca.

Predsjednik SAD Džozef Bajden, dugogodišnji prijatelj Izraela, pozdravio je dolazak humanitarne pomoći nakon višednevnih intenzivnih pregovora.

On je rekao da su Sjedinjene Američke Države posvećene da se obezbijede veće količine pomoći, koja bi ulazila u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom.

Izrael je započeo "totalnu opsadu" palestinske enklave nakon šokantnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael u kojem je poginulo oko 1.400 civila.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze saopštilo je u subotu da je, od početka sukoba, u izraelskim vazdušnim i raketnim udarima poginulo najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući stotine djece, kao i da je više od milioni ljudi sa te teritorije raseljeno.

Izrael izveo napad na položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su napale, kako je navedeno, "terorističku ćeliju u južnom Libanu", koja je planirala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na naselje na teritoriji sjevera Izraela.

Izraelska vojska je objavila snimak napada, prenosi Tajms of Izrael.

Portal navodi da grupa Hezbolah, koju podržava Iran, svakodnevno iz Libana izvodi raketne napade na položaje IDF i gradove na sjeveru Izraela, od početka rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.