PREMJEŠTENI OSTACI DIKTATORA FRANKA :: Semberija INFO ::

 

PREMJEŠTENI OSTACI DIKTATORA FRANKA


Španske vlasti premjestile su posmrtne ostatke diktatora Fransiska Franka iz impozantnog mauzoleja Dolina palih, u kom su se nalazili 44 godine, na jedno manje poznato groblje u predgrađu Madrida.
 
Kovčeg je nosilo osam članova njegove porodice, među kojima i njegov praunuk Luis de Burbon, koji je u srodstvu sa španskim kraljem Felipeom VI.  Frankovi posmrtni ostaci premješteni su na groblje Mingorubio el Pardo, gdje je sahranjena i njegova supruga.
 
Vlada lijevog centra premijera Perda Sančeza je, nakon dolaska na vlast u junu 2018. godine, pokrenula premještanje napomenuvši kako Franko ne smije biti u mauzoleju finansiranom javnim novcem i biti pokopan sa svojim žrtvama, s obzirom na to da su u mauzoleju posmrtni ostaci obiju sukobljenih strana u španskom građanskom ratu.
                                                                                         
Inače, ekshumacija je proizašla iz izmjena i dopuna Zakona o istorijskom sjećanju iz 2007. godine kojim se tražila odšteta za procijenjenih 100.000 žrtava građanskog rata iz doba Franka koji su pokopani u neobilježenim grobovima, uključujući i hiljade u Dolini palih. Zakonom je zabranjeno da Frankovi ostaci budu na javnom mjestu koje ga uzvisuje kao političku ličnost.
 
General Franko  je došao na vlast nakon pobjede u građanskom ratu koji je trajao od 1936. do 1939. godine, a diktatorskim režimom vladao Španijom do svoje smrti 1975. godine.  
 
Frankov lijes je premješten 16 dana prije parlamentarnih izbora u Španiji na kojima bi, prema anketama, vladajuća Španska socijalistička radnička stranka mogla da osvoji najviše glasova.  
 
Semberija INFO/ M. Rešidović