Nada u nove pregovore Hamasa i Izraela :: Semberija INFO ::

 

Nada u nove pregovore Hamasa i Izraela


Фото - АА
  Izvor: Politika

Postoje indicije da se razgovara o oslobađanju talaca i primirju


Katarski list „El Arabi el Džadid” juče je objavio da je Izrael zatražio od Egipta da posreduje u novom sporazumu s palestinskim Hamasom o oslobađanju talaca u zamenu za primirje, navode egipatski izvori, prenosi Beta. Palestinski izvori su rekli izraelskom „Haarecu” da ima neformalnih kontakata s ciljem da se formuliše okvir novog sporazuma, uglavnom s Katarom i Egiptom, ali da u ovoj fazi ništa nije sazrelo.

Veruje se da je, nakon oslobađanja 105 civila (81 Izraelca, 23 Tajlanđanina i jedne Filipinke) iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, u Gazi zatočeno 135 talaca, a da je najmanje 20 mrtvo. Izrael je u zamenu za taoce oslobodio 240 palestinskih zatvorenika, žena i maloletnika iz izraelskih zatvora.

Četiri žene su oslobođene pre toga, a jednu su oslobodili vojnici na početku kopnene ofanzive na pojas Gaze. Tela petoro talaca pronađena su u Gazi u nastavku ofanzive.

Tanzanija je juče potvrdila smrt svog drugog državljanina – Džošue Molela, koji je studirao u Izraelu, nestalog tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Ministar spoljnih poslova Tanzanije Dženuari Makamba, objavio je na društvenoj mreži „Iks” da je izraelska vlada obavestila tu zemlju o smrti 21-godišnjeg studenta, javlja AFP.

Visoki zvaničnik Hamasa Musa abu Marzuk sugerisao je da bi ta palestinska ekstremistička organizacija mogla da prizna Izrael, kao prvi korak ka palestinskom jedinstvu. Time je potencijalno ukazao na veliki vojni pritisak pod kojim se nalazi Hamas, koji je oduvek težio uništenju Izraela.

Izjavi Marzuka prethodila je najava vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji živi u Kataru, da je njegova organizacija otvorena za razgovore o okončanju rata i „dovođenja u red palestinske kuće” i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. To bi moglo da dovede do „političkog puta koji obezbeđuje pravo palestinskog naroda na nezavisnu državu s Jerusalimom kao glavnim gradom”, rekao je Hanije.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja na Zapadnoj obali saopštilo je da je broj mrtvih u operaciji izraelske vojske u Dženinu protekle noći porastao na tri. Među poginulima je i jedan dečak, prenose izraelski mediji.

Stanovnici Dženina rekli su da su Izraelci dronom napali Palestince u istočnom kvartu grada, a palestinska novinska agencija Vafa javila je da je ranjeno devet osoba, od kojih jedna teže. To je treći uzastopni dan izraelske vojne operacije u Dženinu, označene kao kontraterorističke.