Njemačka i Velika Britanija pozvale na trajni prekid vatre u Gazi :: Semberija INFO ::

 

Njemačka i Velika Britanija pozvale na trajni prekid vatre u Gazi


Фото - АА

Izvor: Fena (S.M.) / BHRT

Njemačka i Velika Britanija pozvale su na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze. njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok i njen britanski kolega Dejvid Kameron napisali su u zajedničkom članku za britanski "Sandej tajms" da se mora učiniti sve za trajni prekid vatre koji će dovesti do trajnog mira.

"Naš cilj ne može jednostavno biti prekid današnjih borbi. To mora biti mir koji će trajati danima, godinama, generacijama. Zato podržavamo prekid vatre, ali samo ako je trajan. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo otvorili put trajnom prekidu vatre koji vodi trajnom miru. Što prije, to bolje. Previše je civila ubijeno", napisali su  Berbok i Kameron, prenosi AFP.  

Dodali su, međutim, kako ne vjeruju da je trenutni poziv na opći i trenutni prekid vatre, u nadi da će nekako postati trajni, put kojim treba ići.

"Učiniti to bi značilo zanemariti zašto je Izrael prisiljen braniti se. Hamas je napao Izrael na barbarski način i nastavlja svakodnevno ispaljivati ​​rakete kako bi ubijao izraelske građane. Hamas mora odložiti oružje", naglasili su Berbok i Kameron.

Naveli su da se Izrael ima pravo braniti, ali da mora poštovati međunarodno humanitarno pravo.

"Izrael neće dobiti ovaj rat, ako svojim operacijama uništi mogućnost mirnog suživota s Palestincima. Izraelska vlada trebala bi učiniti više kako bi napravila razliku između terorista i civila te osigurati da njena borba bude usmjerena protiv čelnika i operativaca Hamasa", naglasili su šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije, prenosi  AFP.