IDF: Otkriven najveći tunel Hamasa u blizini prelaza Erez sa Gazom :: Semberija INFO ::

 

IDF: Otkriven najveći tunel Hamasa u blizini prelaza Erez sa Gazom


Foto: AP Photo/Ariel Schalit
  Izvor: Tanjug / RTRS

Izraelska vojska saopštila je danas da je stotinak metara južno od graničnog prelaza Erez, sa pojasom Gaze, otkrila najveći do sada, betonski i gvožđem opasan tunel, projektovan za, kako tvrde, prevoz većeg broja Hamasovih boraca iz Gaze do granice.

- Bio je to najveći tunel koji smo pronašli u Gazi... čija je namjena bila da napadne (Erez) prelaz - rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari, ali nije precizirao da li je Hamas taj tunel koristio za napad na Izrael 7. oktobra.

Vojska je novinarima pokazala ulaz u tunel skriven u pješčanoj dini, za koji tvrde da predstavlja vodeći projekat Hamasa.

- Milioni dolara su uloženi u ovaj tunel. Bile su potrebne godine za njegovu izgradnju...Vozila bi mogla da prođu kroz njega - dodao je Hagari.

On je procijenio na četiri kilometra cjelokupnu dužinu tunela koji se spušta do 50 metara u dubinu, visina i širina mu je tri metra, što je kako kaže, dovoljno da se dođe do sjevernog grada Gaze.

Dodatno, Hagari je novinarima pokazao i video snimak Mohameda Sinvara, brata vođe Hamasa, Jahje Sinvara kako sjedi na suvozačevom mjestu u vozilu, za koje tvrdi da se kretao ka tunelu.

Dosadašnji podzemni prolazi koje su izraelske snage pokazivale medijima bili su uski i niski, tako da je kroz njih moglo da se prođe samo pješice, piše Rojters.

Izraelska vojska je ranije danas saopštila da su njeni pripadnici ispod dečjeg krevetića u jednoj kući u Džabaliji, na sjeveru Gaze, pronašli ulaz u još jedan tunel Hamasa.