Špigl: Zapad nema plan za nastavak rata protiv Rusije :: Semberija INFO ::

 

Špigl: Zapad nema plan za nastavak rata protiv Rusije


Фото - Танјуг
  Izvor: Politika

​Zelenski neumorno ponavlja zastarele mantre, uliva optimizam Ukrajincima, a potrebno je poverenje umesto praznih propagandnih fraza, navodi nemački list.

Vladimir Putin ima sve razloge da slavi i pije šampanjac, Rusija je uspela da obuzda ukrajinsku kontraofanzivu, a osim toga podrška Kijevu na Zapadu postepeno slabi.

Vojnicima ukrajinskih oružanih snaga sada nedostaje sve. Imaju manje artiljerijskih granata i manje dronova. Ruski vojnici imaju više visokotehnoloških uređaja za elektronsko ometanje dronova. Oni polako ali sigurno napreduju kod Avdejevke, a uskoro bi grad mogao da padne.

Putin se kladi da će se Zapad umoriti od borbi i da će se Ukrajinci predati, piše nemački „Špigl”.

Da bi se tome suprotstavili, Kijevu i njegovim saveznicima potreban je dugoročni plan, ali ga još uvek nemaju. A to je zbog činjenice da Ukrajina i dalje ne može bezuslovno da se osloni na svoje saveznike. Šef Bele kuće Džo Bajden je uveravao da je spreman da pomogne „koliko je potrebno“, ali je veliko pitanje da li će uspeti da ispuni obećanje.

 Američki predsednik nije uspeo da objasni sopstvenim građanima da je spoljnopolitički imidž Sjedinjenih Država u pitanju i u Ukrajini. Ako Rusija pobedi jer Vašington nije pružio potrebnu pomoć, to će poslati fatalan signal američkim saveznicima u Evropi i na Pacifiku. Ipak, interesovanje američkih građana za ukrajinski sukob ubrzano opada.

Osim toga Bajden se bori za reizbor sledeće godine. Republikanci mu se žestoko opiru u Kongresu, blokirajući paket pomoći Ukrajini od više milijardi dolara. Ni poseta Zelenskog Vašingtonu nije ih impresionirala. Čak i ako demokrate i republikanci uspeju da se dogovore, velike su šanse da će se bivši predsednik Donald Tramp useliti u Belu kuću i to će biti kraj ne samo podrške Kijevu, već i postojanja NATO-a u njegovom sadašnjem obliku.

Evropljani i dalje ignorišu ozbiljnost trenutne situacije. Nema šanse da povećaju proizvodnju artiljerijskih granata, a obećanje da će Ukrajini isporučiti milion komada municije do marta sledeće godine definitivno neće moći da ispune. Osim toga, mađarski premijer Viktor Orban aktivno blokira pomoć Kijevu iz EU.

Još uvek nema zajedničkog plana jer rukovodstvo u Kijevu odbija da prizna pravo stanje stvari na terenu. Zelenski neumorno ponavlja zastarele mantre, uliva optimizam Ukrajincima, hvali vojnike, izveštava o malim uspesima na frontu i poziva na izdržljivost. Loše vesti praktično ne dopiru do građana, jer je u medijima stroga cenzura. Novinari ne izveštavaju ništa o gubicima ukrajinskih oružanih snaga.

U prvim mesecima neprijateljstava takve poruke su bile važne, ali sada više nema mesta optimizmu. Zelenski mora da pripremi građane za produžena neprijateljstva, okonča sukobe sa Valerijem Zalužnim i razvije zajednički plan sa njim.

Umesto ulepšavanja Ukrajincima su potrebni ostvarivi ciljevi, čak i ako je reč o mesec dana odmora za ljude s prve linije fronta.

„Potrebno je poverenje umesto praznih propagandnih fraza“, zaključuje „Špigl”.