Apokaliptične scene na Islandu: "Nećemo moći proslaviti Božić" :: Semberija INFO ::

 

Apokaliptične scene na Islandu: "Nećemo moći proslaviti Božić"


Фото - Твитер
  Izvor: Nezavisne novine

GRINDAVIK - Nade da bi se evakuisani stanovnici islandskog grada Grindavik mogli vratiti na vrijeme za Božić raspršene su nakon što je obližnji vulkan konačno eruptirao i natjerao ih da napuste svoje kuće.

Rečeno je da mještani pate od tjeskobe i stresa nakon vulkanske erupcije nekoliko kilometara od svojih kuća, grad čijih je gotovo 4000 stanovnika prošlog mjeseca zbog opasnosti moralo napustiti.

Prkosni stanovnici rekli su za "Independent" da su se planirali vratiti u luku "pogodnu za porodicu" do Božića obećavajući obnovu nakon zemljotresa magnitude 5.2 koji je podijelio grad 10. novembra. Gradonačelnik Grindavika potvrdio je da u lučkom gradu nije bilo mještana u vrijeme erupcije, ali su uništili sve nade da bi se mogli vratiti prije ponedjeljka.

Andrea Aevarsdotir rekla je za "Independent" da je pobjegla u glavni grad Rejkjavik kao i većina njenih komšija.

"Niko ne živi u gradu od 10. novembra. Stvarno sam bio neodlučan oko povratka, ali sada sam gotovo 100 odsto siguran da se neću vratiti. Razgovarala sam s ljudima s kojima radim i nekim svojim prijateljima u Grindavíku. Svi smo mi poput izbušenog balona, totalno smo bez snage", rekla je demoralisana Andrea.

Još je dodala:

"Stvarno je teško. Upravo sam razgovarala s lokalnim sveštenikom i rekao je da ga cijelo tijelo boli od stresa i tjeskobe."

To nije spriječilo turiste koji su krenuli prema vulkanskoj erupciji na islandskom poluostrvu Rejkjanes da snimaju selfije, slike s vjenčanja, pa čak i da snimaju muzičke spotove.

"Jako sam uzbuđen što sam ovdje na ovom mjestu, u ovo vrijeme, samo što mogu vidjeti ovaj prirodni fenomen. To je samo nešto iz filma", rekao je Robert Donald Forester III na mjestu događaja.

Greg Lukosek (37), programer iz Bedforda, snimio je zadivljujuću sliku svjetlucave polarne svjetlosti koja se stapa sa jarko narandžastim vatrama vulkanske erupcije.

"Putujem sa svojom porodicom, suprugom i djecom koja imaju 4 i 11 godina - ali nisam previše zabrinut. Vidio sam prethodne erupcije iako je ova puno intenzivnija i događa se brže. Ja i moja familija zaljubili smo se u Island u januaru. Ovo je naš peti put ovamo. Vidjeli smo prethodnu erupciju u Litli Hruturu i bili smo vrlo, vrlo blizu dok smo pješačili i proveli noć tik uz polja lave."

Lukosek je još dodao:

"Iskreno, spavati pokraj aktivnog vulkana iskustvo je koje ne mogu opisati riječima. Bilo je vrlo duhovno iako nisam religiozna osoba. Ali ovu trenutnu erupciju sam vidio samo s udaljenosti od oko 5 km putem svog drona."

Rok muzičar Gudjon i njegova supruga Ajsa Eriskin, koji su nedavno dobili svoje prvo dijete, rekli su da su se odlučili ne vratiti u Grindavik uprkos tome što su ondje smjestili svoju porodičnu kuću nakon prvog zemljotresa magnitude 5.2 po Rihteru koji je pogodio grad.

Rekao je za "Independent": "Čudan je to osjećaj, u početku je bilo šokantno i pomalo zastrašujuće, ali trenutno se čini da će grad biti u redu, pa postoji i osjećaj olakšanja što je ovo konačno počelo."

O tome hoće li se drugi stanovnici Grindavika vratiti u grad samo 4 km udaljen od erupcije, odgovorio je: "Definitivno ne prije Božića, ali da, ako neće biti većih pomaka ili promjena toka - izgleda da bi se ljudi mogli uskoro vratiti tamo.”

Gradonačelnik Fanar Jonason rekao je da je olakšanje što magma do sada nije eruptirala u grad, ali je bilo jasno da ove godine u Grindaviku neće biti Božića.

"Bilo bi vrlo ozbiljno kada bi tokovi lave počeli teći prema Grindavíku. Postoji zapravo mogućnost da se reaguje i barem odgodi taj napredak sa snažnim mašinama koji su u okruženju. Kako stvari stoje, nismo najviše zabrinuti zbog toga, ali je dovoljno blizu da se kaže da neće biti moguće proslaviti Božić u Grindavíku", objasnio je gradonačelnik Jonason.

Kaže da je olakšanje što se erupcija nije dogodila na gorem mjestu.

"Lokacija je možda najbolja na ovoj pukotini. S obzirom na to da je tunel od magme bio direktno ispod grada, može se reći da je ovo olakšanje", zaključio je gradonačelnik, prenosi "Independent".