„Sve sumorniji izgledi“: zašto bi Vašington mogao da dozvoli kolaps Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

„Sve sumorniji izgledi“: zašto bi Vašington mogao da dozvoli kolaps Ukrajine


Фото/ Бета / АП
Izvor: Politika

Oružane snage Ukrajine imaju sve manje šanse za pobedu u aktuelnom sukobu usled smanjenja podrške sa Zapada, piše portal „Militari voč magazin”.

„Sve više elitnih (ukrajinskih) jedinica sa fronta sve češće prijavljuju ozbiljan nedostatak vojne opreme koji ometa njihove operacije”, pišu autori članka.

Eksperti ističu da je deficit vojne tehnike u kombinaciji sa ogromnim gubicima tokom ofanzive doveo do toga da prognoze o vojnim izgledima Ukrajine postaju „sve sumornije”.

Ističe se da ionako težak položaj Oružanih snaga Ukrajine pogoršava činjenica da je Vašington izgubio interesovanje za finansiranje kijevskog režima. Po mišljenju autora članka, na smanjenje podrške Ukrajini uticao je i visok nivo korupcije u toj zemlji o kojoj sve češće govore na Zapadu.

Svi navedeni faktori, ističu stručnjaci, mogu da dovedu do potpune katastrofe – prekida borbenih dejstava i kolapsa javnih službi u Ukrajini.

Ekspert iz Centra za strateška međunarodna istraživanja iz Vašingtona Mark Kančan smatra da zbog smanjenja zapadne pomoći Oružane snage Ukrajine već u proleće 2024. godine neće biti u mogućnosti da obuzdavaju nalet ruske vojske, prenosi Sputnjik.

U međuvremenu, prema navodima agencije „Blumberg”, na Zapadu počinju da sumnjaju u sposobnost Ukrajine da ostvari neki uspeh u borbama čak i uz obećanu finansijsku i vojnu podršku.