Za Časni krst plivali na dalekom Novom Zelandu :: Semberija INFO ::

 

Za Časni krst plivali na dalekom Novom Zelandu


Vjerovatno su prvi na svijetu, za časni krst zaplivali Srbi u Oklandu, Novom Zelandu, na plaži u Point Ševaliru, u 18 časova po lokalnom vremenu.

"Vrijeme je bilo oblačno sa povremenom kišom. Otac Sava Antić je poslije molitve blagoslovio vodu i pozvao 15 plivača da se takmiče i da se vidi ko će uhvatiti časni krst. Medi njima je bilo najviše Srba, ali i nekoliko Makedonaca, jedan Ukrajinac i po prvi put jedan pravi Kivi", navodi čitalac "Nezavisnih novina" Nebojša Joveljić iz Oklanda.

Dodaje da pošto je bila osjeka, prošlogodišnji pobjednik je krst odnio na više od 100 metara udaljenosti od obale.



"Nakon kratkog plivanja ovogodišnji pobjednik je, na opšte iznenadjenje, postao dvadesetogodišnji Kivi Kristofer Šovel-Lajtfut, kome je ovo bilo prvo plivanje za časni krst. Protojerej Sava Antić i član Odbora za sportske aktivnosti Ratko Cicović su mu uručil časni krst i jednu vrlo lijepu ikonu, a njegovoj sreći nije bilo kraja", navodi Joveljić.

Dodaje da je pobjednik u Oklandu živi svega šest mjeseci, a prije toga je živio u Hamitonu, 100 km južno od Oklanda.

"On je slijedeći primjer svog oca, koji je prešao na pravoslavlje prije pet godina, i sam pola godine kasnije prihvatio pravoslavnu vjeru. Krstio ga je rumunski sveštenik, otac Ovidiu Anton Motofelea, kojem je mnogo zahvalan zbog toga", kaže Joveljić.

Dodaje da je otac pobjednika otišao na Tajland i da sada tamo gradi pravoslavnu kapelu.

"Kristofer će mu se uskoro pridružiti i kaže da će u toj kapeli završiti ikona koju je danas dobio", navodi Joveljić.

Dodaje da je posmatrača, kao i prošle godine, bilo duplo više nego plivača, tako da je mala Srpska zajednica na Novom Zelandu, obzirom na vremenske uslove, veoma zadovoljna odzivom pravoslavnih vjernika da učestvuju na proslavi Bogojavljenja.

(Nezavisne)