Koliko bi Zapad mogao da izgubi ako konfiskuje rusku imovinu? Ovo je tačan iznos :: Semberija INFO ::

 

Koliko bi Zapad mogao da izgubi ako konfiskuje rusku imovinu? Ovo je tačan iznos


Izvor: Telegraf / Glas Srpske

​Zapadne zemlje bi mogle da izgube najmanje 288 milijardi dolara, ako konfiskuju rusku imovinu, s obzirom na upozorenje Moskve da će "odgovoriti istim mjerama", izračunala je agencija RIA Novosti na osnovu nacionalnih statistika zapadnih zemalja.

Prema posljednjim dostupnim podacima, direktna ulaganja Evropske unije, G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju su na kraju 2022. godine iznosila 288 milijardi dolara.

EU ima 223,3 milijarde dolara imovine, od čega Kipar poseduje 98,3 milijarde dolara, Holandija 50,1 milijardu dolara, a Nemačka 17,3 milijarde dolara.

U prvih pet najvećih evropskih investitora u rusku ekonomiju spadaju i Francuska (16,6 milijardi dolara) i Italija (12,9 milijardi dolara). Na preostale zemlje otpada još 28,1 milijardu dolara.

Među državama G7, Britanija je bila najveći investitor u rusku ekonomiju, sa imovinom koja je na kraju 2021. iznosila oko 18,9 milijardi dolara.

SAD su imale 9,6 milijardi dolara imovine na kraju 2022. godine, Japan je imao 4,6 milijardi dolara, a Kanada 2,9 milijardi dolara.

Investicije iz Švajcarske i Norveške su na kraju pretprošle godine iznosile su 28,5 milijardi dolara, odnosno 139 miliona dolara. Australija je krajem prošle godine imala 683 miliona dolara ulaganja u rusku ekonomiju.

Zapadni političari su više puta pozivali na izradu prijiedloga za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine, uključujući prjetnje njihovom konfiskacijom. Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva "ne isključuje kontramere", ako se ova ideja ostvari.

Agencija RIA Novosti je u svojim proračunima koristila podatke zapadnih zemalja o direktnim ulaganjima u rusku privredu, prenosi Telegraf Biznis.