Njemačke mašinovođe pozivaju na novi višednevni štrajk :: Semberija INFO ::

 

Njemačke mašinovođe pozivaju na novi višednevni štrajk


Foto: Pixnio
Njemački sindikat mašinovođa GDL u ponedjeljak je saopštio da je pozvao radnike državnog preduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će započeti u srijedu u 02.00 i nastaviti do 18.00 sati u ponedjeljak sljedeće sedmice, rekao je GDL u saopštenju objavljenom u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni saobraćaj, već su bili pozvani na štrajk od 18.00 sati u utorak.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plata kako bi vratio GDL za pregovarački sto. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za mašinovođe i pratioce vozova od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenima od 4.8 odsto od avgusta te dodatnih pet odsto od aprila 2025. godine.

Deutsche Bahn takođe nudi mašinovođama i pratiocima vozova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati sedmično od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobiće umjesto toga povećanje plate od 2.7 odsto, stoji u ponudi.

Ali, to nije bilo dovoljno za nove pregovore. "S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn AG je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja - nema znakova spremnosti za postizanje dogovora", stoji u saopštenju GDL-a.

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u. "DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob", rekao je potparol DB-a, prenosi "SeeBiz".

Ovo će biti četvrti štrajk u aktuelnom sporu oko plata. Prije kraja prošle godine, GDL je paralisao velike dijelove putničkog prevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u januaru.

(Tanjug)