Pentagon dao ime akciji u Jemenu, da li SAD ulaze u rat :: Semberija INFO ::

 

Pentagon dao ime akciji u Jemenu, da li SAD ulaze u rat


Фото - Танјуг / АП
Izvor: Politika

​Imenovanje vojne akcije „sugeriše organizovaniji, formalniji i potencijalno dugoročniji pristup” Pentagona u Crvenom moru.

Pentagon je akcije vazdušnih i raketnih udara protiv jemenskih Huta nazvao „operacijom Posejdon strelac“, javlja Si-En-En, pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika.

Naziv je retroaktivno primenjen na napade od 11. januara koje su izvele SAD i Velika Britanija, kao i na još sedam rundi napada od tada, rekli su zvaničnici.

Po njihovim rečima  „Posejdon” tretira se kao potpuno odvojena akcija od „Prosperiti Guardiana”, operacije najavljene u decembru koja zvanično uključuje osoblje i brodove iz 20 zemalja.

SAD su pokrenule „Prosperiti Guardian” kako bi osigurale prolaz trgovačkih brodova kroz Crveno more i Bab-el-Mandeb, nakon što su Huti rekli da će zabraniti prolaz za sve brodove "povezane sa Izraelom" u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Imenovanje vojne akcije „sugeriše organizovaniji, formalniji i potencijalno dugoročniji pristup” Pentagona situaciji u Crvenom moru, navodi Si-En-En.