U zatvor zbog uzgajanja paradajza :: Semberija INFO ::

 

U zatvor zbog uzgajanja paradajza


Foto: Pixabay/Ilustracija
Zbog nezakonitog uzgoja zaštićene sorte paradajza Apelacioni sud Katanije, grada na Siciliji, potvrdio je prvostepenu presudu izrečenu poljoprivredniku kojom je osuđen na godinu dana zatvora i plaćanje kazne od 15.000 evra, piše fhalmeria.

Slučaj je pokrenuo Biro za borbu protiv kršenja prava intelektualne svojine na biljni materijal (AIB), na osnovu žalbe koju je podnijela tamošnja financijska policija.

Uzgajanje bez dokumentacije

Ilegalno razmnožene biljake paradajza u četiri različita staklenika otkrila je policijska istraga. Genetski test koji je provela zvanična italijanska laboratorija, potvrdio je njihovu genetsku usklađenost sa zaštićenom sortom.

Optuženi poljoprivrednik, navode, nije imao dokaze odnosno odgovarajuću dokumentaciju kojom bi potvrdio zakonito porijeklo biljaka paradajza, a što je i rezultiralo prvostepenom presudom na sudu u Raguzi.

Nepolna reprodukcija

Ignacio Giacchi, direktor AIB-a, izrazio je zadovoljstvo, ističući da žalbena presuda predstavlja važnu prekretnicu za zaštitu prava biljnih oplemenjivača u krivičnom postupku. Naglasio je da se, prema Krivičnom zakonu, nezakonitim i krivičnim djelom smatra i uzgoj patentirane sorte putem nespolnog razmnožavanja (reznicama), odnosno reprodukcija bez odobrenja vlasnika.

Ne zna se o kojoj je patentiranoj sorti riječ, prenosi Agroklub.

(AgroKlub)