Američki institut: Rusi napreduju sa svih strana, Ukrajini se ne piše dobro :: Semberija INFO ::

 

Američki institut: Rusi napreduju sa svih strana, Ukrajini se ne piše dobro


- Američki institut za ratne studije (ISW) objavio je kasno sinoć nikad detaljniju analizu stanja na frontu u Ukrajini koja dolazi nakon višemjesečne borbe za ključni grad Avdejevku.

Naime, ako padne Avdejevka, govorilo se mjesecima ranije, biće to prvi ruski korak ka osvajanju čitavog Donbasa.
I zaista, nova mapa koju je objavio ISW, nakon osvajanja Avdejevke, prikazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da se Ukrajini ne piše dobro, bez značajne pomoći Zapada.

Ruske snage provode kohezivnu ofanzivnu operaciju s više strana u potrazi za operativno značajnim ciljem gotovo prvi put u više od godinu i po dana. Izgledi ove ofanzive u sektoru Harkov-Lugansk daleko su od jasnih, ali njena početna izvedba označava značajan zaokret u pristupu ruskog operativnog nivoa

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proljeća 2022. nisu osigurali operativno značajne dobitke, iako su te operacije dovele do borbi velikih razmjera i značajnih ukrajinskih i ruskih gubitaka.

Ruske snage su slijedile značajnije ciljeve tokom svoje ofanzive zima-proljeće 2023., ali i taj je prodor bio loše osmišljen i izveden i njegov neuspjeh u postizanju bilo kakvog značajnog napretka isključuje donošenje čvrstih zaključaka o planiranim ciljevima.

Međutim , sada se ruska ofanzivna kampanja odvija duž čak četiri ose, od sjevera prema jugu:

1 ) oko Kupjanska i Sinkivke;
2 ) od Tabaivke prema Kruhljakivki;
3 ) od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi; i
4 ) od blizu Kremine do Drobiševa i/ili Limana.


 
"Ruski napadi do ove tačke uopšteno su ili koncentrisali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdejevka) ili su se sastojale od višestrukih napada duž smjerova napredovanja koji su bili predaleko da bi se međusobno podržavali.

Trenutna ruska ofenziva u sektoru Harkov-Lugansk, nasuprot tome, uključuje napade duž četiri paralelne osi koje se međusobno podržavaju u potrazi za višestrukim ciljevima koji bi, uzeti zajedno, vjerovatno stvorili operativno značajne dobitke.

Dizajn ove ofanzivne operacije vrijedan je pažljivog razmatranja bez obzira na njen ishod kao mogući primjer sposobnosti ruskog zapovjedništva da uči i poboljša svoje prethodne neuspjehe na operativnom nivou.

Čini se, međutim, da se ruski taktički učinak u ovom sektoru nije materijalno poboljšao u odnosu na prethodne ruske taktičke nedostatke, što je faktor koji bi mogao dovesti do ukupnog neuspjeha čak i ovog bolje osmišljenog poduhvata ", ističe u svojoj opširnoj analizi ISW.

Dodaje se da je ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredotočena je na četiri smjera napredovanja.

"Ruske snage trenutno provode ofanzivne operacije sjeveroistočno od Kupjanska, sjeverozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine.Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) odgovorna je za veći dio osovine Harkov-Lugansk od stabilizacije fronta nakon uspješne protivofanzive Ukrajine u Harkovskoj oblasti u jesen 2022", navodi se.

Ističe se da je centralna grupacija snaga imala odgovornost za južni dio ove osi u smjeru Limana između jeseni 2022. i jeseni 2023., ali čini se da je zapadna grupacija sada preuzela odgovornost za sjeverni dio smjera Liman nakon što je rusko zapovjedništvo prebacilo značajne elemente centralne grupacije kao podršku ofanzivnim naporima zauzimanja Avdejevke u Donjeckoj oblasti početkom oktobra 2023.

Podsječa se i kako je WMD-ova 6. kombinovana armija i 1. gardijska tenkovska armija nastavile su lokalizirani ofanzivni napor sjeveroistočno od Kupjanska 6. oktobra 2023. i sporadično intenzivirale operacije drugdje u smjeru Kupjanska. Međutim , ovaj lokalizirani ruski ofanzivni napor da napreduje prema Kupjansku sa sjeveroistoka rezultirao je samo marginalnim taktičkim dobicima do januara 2024.

"Ukrajinski zvaničnici počeli su proteklog mjeseca sve češće izvještavati da ruske snage postavljaju uslove za veći ofanzivni napor u smjeru Kupjanska i Limana. Elementi oružja za masovno uništenje počeli su intenzivirati operacije u četiri smjera napredovanja duž linije početkom januara, a šef ukrajinske vojne obavještajne službe GUR Kirilo Budanov objavio je da su u toku ruski zimsko-proljetni napori na osi Harkov-Lugansk", ističe ISW pa zaključuje kako ruska sposobnost da provede operativno značajne ofenzivne napore još uvijek uveliko zavisi o nivou podrške Zapada Ukrajini.

Pomoć Zapada

"Dobro snabdijevene ukrajinske snage s nadmoćnim sposobnostima prije su spriječile ruske snage da ostvare čak i marginalne dobitke tokom velikih ruskih ofanzivnih napora i pokazale su se učinkovitima u izazivanju trajne degradacije ruske logistike i borbenih sposobnosti.

Trenutne sposobnosti Ukrajine uskraćuju ruskim snagama mogućnost manevara potrebnih za provođenje operativno značajnog napretka, ali mnoge od tih sposobnosti oslanjaju se na ključne sisteme i materijale sa Zapada, a posebno iz SAD-a.

Zapad tek treba pružiti Ukrajini određene sposobnosti koje bi mogle omogućiti ukrajinskim snagama da dodatno ograniče sposobnost Rusije da nastavi s operativno značajnim napretkom, posebno sposobnosti dugometnih napada koji bi mogli degradirati rusku logistiku u dubinu i napadačke avione koji bi mogli konkurisati operacijama ruskog vazduhoplpvstva.

Ukrajina pokušava brzo proširiti svoju obrambenu industrijsku bazu kako bi sama proizvela mnoge od ovih sposobnosti, a ukrajinske snage takođe razvijaju tehnološke inovacije i prilagodbe koje imaju za cilj nadoknaditi ruske prednosti u ljudstvu i materijalu.

Ovim ukrajinskim naporima trebat će vremena da proizvedu velike rezultate, a to će vrijeme ruske snage iskoristiti za poboljšanje vlastitih sposobnosti i provođenje potencijalno značajnih ofenzivnih operacija kao što je njihova tekuća operacija dosezanja linije rijeke Oskil.

Kašnjenja zapadne pomoći prisilila su ukrajinske snage na korištenje svoje opreme i stvorila nesigurnost u ukrajinskom operativnom planiranju što je ranjivost koju će ruske snage sve više iskorištavati kako bi olakšale dobitke na bojnom polju.

Sposobnost Ukrajine da se dugoročno obrani oslanja se na njezinu sposobnost ne samo da spriječi ruske snage da zauzmu operativno značajno područje, već i da pokrene uspješne protuofenzivne operacije za oslobađanje strateški vitalnih područja. Ukrajinska sposobnost da preuzmu i zadrže inicijativu na cijelom ratištu i oslobode teritorij je siguran put za uskraćivanje mogućnosti ruskim snagama da ostvare strateški značajne dobitke u Ukrajini. Ukrajina stoga treba sigurnosnu pomoć koja joj omogućuje da spriječi tekuće ruske napore da ostvari operativno značajne dobitke, dok se također priprema za vlastite operacije koje mogu osloboditi dalju ukrajinski teritoriju", stoji u zaključku ISW-a, prenosi "Jutarnji list".

(Nezavisne)