Izrael bi sutra trebao podnijeti izvještaj o naloženim mjerama za sprečavanje genocida u Gazi :: Semberija INFO ::

 

Izrael bi sutra trebao podnijeti izvještaj o naloženim mjerama za sprečavanje genocida u Gazi


Фото: АА

Izvor: Anadolija (J.K.) / BHRT

Dok se nastavljaju izraelski napadi i kršenja u Pojasu Gaze, očekuje se da će Izrael sutra podnijeti izvještaj koji je zatražio Međunarodni sud pravde (ICJ) o mjerama za sprečavanje genocida u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.

Haški sud je u januaru naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi akte genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Takođe je naloženo Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Jednomjesečni rok koji je Međunarodni sud pravde dao Izraelu da preduzme neophodne mjere kako bi spriječio genocid nad Palestincima u Gazi i da podnese svoj izvještaj sudu u predmetu koji je podnijela Južnoafrička Republika ističe sutra.

Izrael treba da pokaže da se pridržava mjera koje je IJC presudio 26. januara i objasni mjere koje je poduzeo da spriječi genocid nad Palestincima.

Iako je Međunarodni sud pravde 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid, napadi su nastavljeni još intenzivnije.

U jednomjesečnom periodu od 26. januara, u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su 3.523 Palestinca, uključujući najmanje 1.660 djece i 1.700 žena, a ranjeno je 5.250 Palestinaca.

Shodno tome, Izrael je ubijao više od 100 Palestinaca dnevno u posljednjih mjesec dana, uprkos zabrani koju je naložio Međunarodni sud pravde.

U Gazi, gdje je još uvijek hiljade mrtvih pod ruševinama, Izrael nastavlja bombardovati bolnice, obrazovne institucije i civilnu infrastrukturu gdje Palestinci pokušavaju naći utočište od napada.

Uprkos odluci ICJ-a da poveća humanitarnu pomoć Gazi, Izrael nije isporučio dovoljno humanitarne pomoći u posljednjih mjesec dana.

Dok je više od dva miliona ljudi u Gazi raseljeno zbog napada, humanitarna pomoć ne može biti dostavljena palestinskog enklavi onoliko koliko je potrebno zbog poteškoća i prepreka koje je izazvao Izrael.

Izraelci, koji ne žele da se pomoć isporučuje u Gazu, nastavljaju s demonstracijama kako bi spriječili da humanitarna pomoć dođe do Palestinaca.

Prema saopštenju Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova, prije 7. oktobra prošle godine u Pojas Gaze je dnevno u prosjeku ulazilo oko 500, 600 kamiona pomoći. Međutim, taj broj je značajno smanjen nakon početka izraelskih napada.

U nekim danima u februaru u Gazu je ulazilo manje od deset kamiona pomoći.

U izvještaju objavljenom 7. februara o svom radu u Gazi, UNRVA je objavila da je jedan od kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć u hrani u Gazu pogođen 5. februara, kao rezultat bombardovanja za koje se smatra da su ga izvele izraelske snage.

U izvještaju je navedeno da kamioni nisu mogli stići do ciljanog odredišta zbog napada.

"Pomoć u hrani nije distribuirana u Pojasu Gaze, gdje se stanovništvo suočava s vrlo visokim nivoom akutne nesigurnosti hrane i nije u mogućnosti pristupiti humanitarnoj pomoći koja spašava živote. UNRVA je izvršila posljednju distribuciju hrane na sjeveru Pojasa Gaze 23. januara", objavili su.​