Haotično u Briselu: Ratari razbijaju barikade, policija uzvraća suzavcem :: Semberija INFO ::

 

Haotično u Briselu: Ratari razbijaju barikade, policija uzvraća suzavcem


Фото: Танјуг
Izvor: Glas Srpske

​BRISEL - Nezadovoljni ratari su danas zapalili veću količinu guma u Briselu u znak protesta zbog niskih cijena njihovih proizvoda u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Protest se održava u vrijeme sastanka ministara poljoprivrede članica EU, koji razgovaraju o krizi u ovom sektoru.

Interventna policija je upotrijebila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo dijelove Brisela na maloj udaljenosti od zatvorenog područja gdje se održava ministarski sastanak.

Istovremeno se održava protest u Madridu, gdje su poljoprivrednici iz cijele Španije duvali u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve, pozivajući EU da smanji birokratiju i odustane od pojedinih izmjena Zajedničke poljoprivredne politike.

“Nemoguće je izdržati ova pravila, oni žele da danju radimo na njivi, a da se bavimo papirologijom noću - muka nam je od birokratije”, rekao je Roberto Rodriguez, koji uzgaja žitarice i cveklu u centralnoj provinciji Avila.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su proteste u prethodnim sedmicama zahtjevajući da nadležni preduzmu mjere povodom niskih cijena u supermarketima, jeftinog uvoza koji ugrožava lokalne proizvođače i strogih ekoloških pravila EU, prenosi Kliks.

Kao odgovor na proteste poljoprivrednika, EU je već ublažila neke dijelove svoje ekološke politike i u klimatskoj mapi za 2040. godinu ukinula cilj smanjenja emisija iz poljoprivredne proizvodnje.