G7 preti da će podići „cenu ruskog rata” :: Semberija INFO ::

 

G7 preti da će podići „cenu ruskog rata”


Костиантинивка: после руског напада на железничку станицу (Фото Бета-АП/Alex Babenko)
Izvor: Politika

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je juče Zapad da bude „hrabriji” u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.

Na drugu godišnjicu rusko-ukrajinskog rata britanski premijer je rekao da zapadni saveznici moraju da idu „dalje” sa svojim sankcijama kako bi „uzdrmali” uverenje predsednika Rusije Vladimira Putina „da čeka i ništa ne uradi dok se nešto ne dogodi”, preneo je „Gardijan”.

Lideri G7 su na onlajn sastanku s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poručili da ukrajinska vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god da je potrebno, a da će oni nastaviti da povećavaju „cenu ruskog rata”.

Kako su naveli u saopštenju, objavljenom na dan kada se obeležavaju dve godine od početka rata u Ukrajini, sastali su se sa Zelenskim kako bi potvrdili „nepokolebljivu podršku Ukrajini” i pozdravili „hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda, koji se neumorno bori za slobodu i demokratsku budućnost Ukrajine”.

Oni su poručili i da su ubeđeni da mogu da obezbede da narod Ukrajine pobedi u borbi za svoju budućnost i pomogne u stvaranju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira. „Nastavićemo da povećavamo cenu ruskog rata, degradiramo ruske izvore prihoda i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što su pokazali naši nedavno odobreni paketi sankcija”, naveli su lideri G7.

Oni su dodali da su posvećeni potpunoj primeni i sprovođenju sankcija prema Rusiji i usvajanju novih mera po potrebi.

Zemlje Grupe sedam su potvrdile da će zamrznutu rusku imovinu zadržati u svojim jurisdikcijama do potpunog okončanja rata Rusije protiv Ukrajine.

„Potvrđujemo da će, u skladu s našim pravnim sistemima, ruska imovina u našim jurisdikcijama ostati zamrznuta sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta nakon onlajn sastanka lidera G7.

Potpisnici saopštenja pozdravili su odluku EU da usvoji mehanizam za zadržavanje viška dobiti od prihoda od ruske imovine i podstakne „dalje korake da se dozvoli njihovo korišćenje u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama i važećim zakonodavstvom”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je nepokolebljivu podršku Ukrajini.

„Pre dve godine Kremlj je vratio rat Evropi. Agresija Rusije je egzistencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti sveta. Otpor Ukrajine – zajedno s našim jedinstvom Grupe sedam – pokazuje da Kremlj ne može da dobije rat. Naša odlučnost da podržimo Ukrajinu neće se pokolebati”, napisao je Mišel na mreži „Iks”.