Njemački brod dva puta greškom pucao na američki dron :: Semberija INFO ::

 

Njemački brod dva puta greškom pucao na američki dron


Izvor: Glas Srpske

Njemačka mornarička frigata poslana da zaštiti komercijalne brodove u Crvenom moru umalo je slučajno oborila američki dron, izvijestili su njemački mediji u srijedu.

Njemačko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se u ponedjeljak dogodio incident s dronom u koji je bila uključena saveznička država, ne navodeći ime zemlje.

Ministar dobrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hesse, koja je ovog vikenda stigla u regiju u sklopu misije EU za pomoć u osiguravanju međunarodne plovidbe od napada jemenskih Hutija, otvorila vatru nakon što su pokušaji identifikovanja nepoznatog drona bili neuspješni.

“Slučaj je riješen kada se pokazalo da nije bila neprijateljska bespilotna letjelica, što je postalo jasno tek poslije”, kazao je glasnogovornik Mihael Stemfle, prenosi Kliks.

Dva projektila ispaljena na dron promašila su cilj i srušila se u more zbog tehničkog kvara, prema časopisu Der Spigel, koji je također ustvrdio da je u pitanju američki izviđački dron Reaper.

Ne navodeći svoje izvore, Spigel je nagađao da je dron možda bio u tom području kao dio misije koja nije povezana sa misijom u Crvenom moru, ali dužnosnici su kazali da je pokazatelj da se treba poboljšati komunikacija.

Dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung je dodao kako je “opće poznato da se u regiji koriste američke borbene bespilotne letjelice koje nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru”.

Bild je vijest dao sa naslovom “Sramota za našu mornaricu u Crvenom moru”.

Ranije je ratna frigata Hese navodno oborila dvije bespilotne letjelice koje su lansirali Huti, a brod je stigao u Crveno more tokom vikenda kao dio misije Evropske unije.