Američki komandir likvidiran iz snajpera :: Semberija INFO ::

 

Američki komandir likvidiran iz snajpera


Izvor: Agencije / Glas Srpske

Strani plaćenik, komandir voda, ubijen je prilikom pokušaja upada na teritoriju Ruske Federacije.

Na snimcima sa akcione kamere koju su nosili borci ovog Amerikanca zabilježena je operacija. Odred u jednom momentu dobija informaciju putem radio-veze da je njihov komandir Amerikanac poginuo.

Čitav događaj se odigrao prilikom prošlomjesečnih upada Oružanih snaga Ukrajine u pograničnu zonu. Ukrajinci su tada pretrpili teške gubitke. U napadima su učestvovali i plaćenici iz Rusija, pored njih vidimo i snimke učešća plaćenika sa engleskog govornog područja.

Odred je dobio zadatak da se kreće ispred oklopne kolone i čisti eventualna ruska uporišta. Strani plaćenik sa snimka se raduje što su pronašli jednog ubijenog Rusa usljed dejstva artiljerije. Amerikanci komentarišu da su srećni što ih nije pogodila njihova artiljerija, što obilježja funkcionišu – „za razliku od peint-bola i er-softa“ gdje nekada dolazi do grešaka.

Poslije, tokom odmora, putem radio-veze, vojnici dobijaju informaciju da je njihov komandir ubijen. Veza javlja da je pogođen preciznim hicem u glavu, da ga je likvidirao snajperista. Raspoloženje u grupi se odmah mijenja.

Nije prvi put da je ubijen strani plaćenik iz redova OSU, ali pažnju privlači činjenica da su u napadu na rusku teritoriju učestvovali stranci. Pogotovo što se radio-vezom javlja da je ubijeni zapravo Amerikanac, komandir voda. Sve ove činjenice dodatno podižu tenziju kod običnih Rusa. Vijest je prenio i snimak objavio ruski vojni novinar Evgenij Podubni.

Još uvijek nije poznato kako se snimak našao u javnosti, naročito jer Ukrajincima nije u interesu da prikazuju gubitke stranih plaćenika na tlu Rusije.

Ruski izvori tvrde da je preuzet sa kamere likvidiranog plaćenika i prilažu sliku njegovog tijela. Ispostavlja se da je i on stradao usljed dejstva artiljerije. Snimak dobro služi ruskoj strani u propagande svrhe, uzimajući da dio javnosti strane plaćenike sa zapada vidi kao peint-bol i er-soft entuzijaste koji nisu okusili pravi rat.