Vatikan odbacio promjenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda :: Semberija INFO ::

 

Vatikan odbacio promjenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda


Фото - РТРС
Izvor: Tanjug / RTRS

​Vatikanska Kancelarija za doktrinu vjere objavila je danas deklaraciju "Dignitas infinita" u kojoj odbacuje promjenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda.

U deklaraciji se navodi da "bilo kakva intervencija promjene pola, po pravilu, rizikuje da ugrozi jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća", prenosi Rojters.

Za teoriju roda, prema kojoj je rod komplikovaniji i nepostojaniji od tradicionalne podjele na dvije kategorije muškaraca i žena, Vatikan je ocijenio da "želja za ličnim samoodređenjem, prema teoroji roda, pored osnovne istine da je ljudski život dar, predstavlja potpadanje drevnom iskušenju da učinimo sebe Bogom, ulazeći u takmičenje sa jedinim pravim Bogom ljubavi koji nam je otkriven u Jevanđelju".

Surogat roditeljstvo, prema deklaraciji, predstavlja rušenje dostojanstva i majke i djeteta.

Papa Franja je potvrdio ovu deklaraciju poslije svog zahtjeva da se u nju uključe "siromaštvo, sitacija sa migrantima, nasilje nad ženama, trgovina ljudima, rat i druge teme", rekao je šef kancelarije, kardinal Viktor Manuel Fernandez.

U deklaraciji se ocjenjuje kao protivna ljudskom dostajanju činjenica da "u nekim mjestima, nemali broj ljudi je zatvoren, mučen i čak lišen života samo zbog njihove seksualne orijentacije".

Takođe su osuđeni abortus, eutanazija i smrtna kazna, i dodato je da je seksualno zlostavljanje, kao prijetnja ljudskom dostojanstvu, "široko rasprostranjeno u društvu", kao i u Katoličkoj crkvi.