Iran ispalio 300 projektila na Izrael: Naša misija je okončana; Netanjahu: Presreli, blokirali - pobijedićemo :: Semberija INFO ::

 

Iran ispalio 300 projektila na Izrael: Naša misija je okončana; Netanjahu: Presreli, blokirali - pobijedićemo


Izvor: Agencije / RTRS

Iran je lansirao više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izvjestan broj projektila probio izraelsku odbranu. Izvještaji o eventualnoj šteti i povređenima se još prikupljaju. Iran proglasio kraj operacije. Bijela kuća traži uzdržanost od Jerusalima. Bliski istok na ivici velikog sukoba. Sudbina regiona u rukama Benjamina Netanjahua.

13.26 - G7 sazvao video konferenciju o napadu na Izrael


Šefovi država i vlada Grupe 7, najbogatijih liberalnih ekonomija svijeta, sastaće se danas popodne na video konferenciji da razgovaraju o iranskom napadu na Izrael, saopštila je Vlada Italije, zemlje koja je aktuelna predsjedavajuća G7.

"Italiajsko predsedništvo G7 sazvalo je za danas rano popodne video konferenciju na nivou lidera", saopštila je italijanska vlada.

Pored Italije u G7 su i SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Japan.

11.07 - Hamas: Napad Irana na Izrael njegovo prirodno pravo i zaslužen odgovor

Hamas je saopštio da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

- Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde - piše u saopštenju Hamasa.

11.04 - Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima.

Ambasada je navela na svom sajtu da, međutim, prethodna ograničenja putovanja za zaposlene u američkoj vladi i članove njihovih porodica ostaju na snazi. 

10.18 - Bajden: Pomogli smo Izraelu da obori skoro sve projektile

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve bespilotne letjelice i rakete koje su lansirane iz Irana.

- Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle sedmice premjestila avione i razarače za odbranu od balističkih projektila u region - rekao je Bajden u obraćanju naciji.

10.14 - Guteres: Ne možemo sebi priuštiti još jedan rat

Međunarodna zajednica ne može sebi priuštiti još jedan rat, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres povodom napada Irana dronovima i raketama na Izrael.

- Duboko sam zabrinut zbog veoma realne opasnosti od razorne eskalacije širom regije. Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost da bismo izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku - rekao je Guteres.

On je podsjetio da je više puta naglasio da ni Bliski istok niti svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat, prenio je Tas.

Stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan smatra da je Iran napadom prekršio Povelju UN.

Više na  rtrs.tv